La Acvariul din Galaţi, în premieră mondială, s-au născut primii pui de roşioară termală, aproximativ 500 la număr, la aproximativ şase luni de la începerea experimentelor din cadrul proiectului ştiinţific internaţional "Reproducerea în captivitate şi menţinerea ex-situ a populaţiilor de Scardinius racovitzai şi Melanopsis parreyssii”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Florin Matei.

„Anul trecut au fost aduse 45 exemplare de roşioară termală, din lacul Ochiul Mare din Oradea. Fiind vorba de o specie endemică, puternic periclitată, cu o biologie şi ecologie puţin cunoscute, a fost destul de dificil să o adaptăm la condiţiile de captivitate din acvariu. Principala noastră preocupare a fost să le oferim acestor peşti condiţiile din cadrul lor natural: temperatura apei adecvată, lumină corespunzătoare dar şi hrana potrivită. Până la urmă, lucrurile au decurs bine şi roşioara termală a reuşit să se reproducă ex-situ, în afara mediului ei de viaţă”, a declarat Florin Matei.

Potrivit acestuia, pentru muzeografii gălăţeni munca nu se opreşte aici. Urmează o altă etapă dificilă — creşterea puilor obţinuţi.

„Nu va fi uşor, însă noi sperăm să ne ducem la bun sfârşit munca şi să plasăm puii de roşioară termală în mediul lor natural de viaţă de la Oradea”, a spus Matei.

Proiectul ştiinţific "Reproducerea în captivitate şi menţinerea ex-situ a populaţiilor de Scardinius racovitzai şi Melanopsis parreyssii" este finanţat de fundaţia The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund, deţinută de prinţul moştenitor din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) şi are un buget de 13.000 dolari pentru asigurarea unei rezerve genetice a celor două specii endemice, în cazul afectării ireversibile a habitatului lor natural şi a populaţiilor lor din rezervaţie.

Acvariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi este implicat în acest proiect alături de Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

SURSA:Agerpres.ro