UPDATE, ora 10.45

641 de persoane au decedat în urma seismului de 7,8 pe scara Richter, conform celor mai recente anunţuri ale autorităţilor turce şi siriene, citate de Associated Press şi The Guardian.

 

UPDATE, ora 9.40

Fuat Oktay, vicepreşedintele Turciei, a anunţat că 284 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 2.323 au fost rănite.

 

UPDATE, ora 9.00

Un reprezentant al Ministerului sirian al Sănătăţii a informat că peste 237 de persoane au murit şi circa 600 au fost rănite în Siria. Autorităţile turce nu au actualizat bilanţul oferit la ora 7.00 (ora României).

 

UPDATE, ora 8.20

Bilanţul victimelor a urcat la circa 200 de persoane decedate, potrivit agenţiilor Reuters şi Associated Press. Peste o sută sunt numai din Siria, din provinciile Hama, Alep şi Latakia. În Turcia, cel mai recent bilanţ rămâne cel de 76 de morţi şi 440 de răniţi.

 

UPDATE, ora 7.00.

Autoritatea pentru Situaţii de Urgenţă din Turcia anunţă că 76 de persoane au fost confirmate ca fiind decedate, iar cel puţin alte 440 au fost rănite. În Siria, ministrul adjunct al Sănătăţii a declarat că cel puţin 42 de persoane au fost ucise în zonele controlate de guvern, dar medicii din zonele controlate de rebeli (cele mai afectate) raportează, de asemenea, zeci de morţi. “Ne temem că sunt sute de decese”, a declarat pentru Associated Press un medic din oraşul sirian Atmet.

 

UPDATE, ora 6.00.

Sunt raportate 31 de decese în Turcia şi în Siria. Guvernul Turciei cere ajutor internaţional. Pe reţelele de socializare sunt informaţii privind prăbuşirea mai multor zeci de clădiri. Una dintre ele a fost surprinsă chiar în momentul prăbuşirii, de o cameră de supraveghre.

 

UPDATE, ora 5.30.

Autorităţile locale spun că sunt zece persoane decedate, dar alte zeci sunt prinse sub dărâmături. Bilanţul victimelor este de aşteptat să crească.

 

Cutremurul a fost unul de suprafaţă (17,7 km adâncime, potrivit USGS), dar a durat aproape un minut şi s-a simţit până în Liban, Grecia, Siria, Israel şi Cipru. A fost urmat, la circa zece minute, de o replică de 6,7 Richter, iar apoi de mai multe cutremure de 5 pe Richter.

 

Primele rapoarte arată că cel mai afectat este oraşul Gaziantep din Turcia, cu două milioane de locuitori. Pe reţelele de socializare curg imagini cu clădiri prăbuşite, dar oficialităţile turce încă nu au comunicat niciun bilanţ.

 

Nouă minute mai târziu, la ora 3.26, în România, INFP a înregistrat un cutremur de 4,5 Richter şi în Zona Vrancea, la o adâncime de 20 km. Constantin Ionescu, directorul INFP, a explicat pentru Biziday că între cele două cutremure nu există nicio legătură de cauzalitate: “Nu este nici o legătură între ele. Sunt plăci tectonice diferite. Dacă ar fi fost apropiate puteam să spunem că o falie a fost activată de altă falie şi se activau şi alte zone, precum Grecia sau Macedonia”.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro