După vaccinarea cu prima sau a doua doză de vaccin anti-covid-19, indiferent de marca folosită, românii au toţi aceaşi curiozitate. Mulţi se întreabă cât timp rezistă anticorpii după rapel, de fapt. Astăzi, medicul Adrian Marinescu lămureşte toţi românii care au această curiozitate sau nelămurire.

După rapelul vaccinului anti-covid-19, medicul susţine că ar trebui să facem teste periodic pentru a vedea câţi anticorpi avem. Acesta susţine că testarea trebuie făcută, prima dată, la o lună de la rapel. Apoi, după primul test, mai trebuie efectuat încă unul, la o diferenţă de 3 sau 6 luni 

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, susţine că testarea pentru anticorpi a cam devenit sport naţional. Este de părere că este esenţial ca persoanele vaccinate să îşi monitorizeze nivelul de anticorpi.

„Nu mă interesează valoarea efectivă a anticorpilor, ci urmărirea în dinamică a valorii, anticorpii se pot pierde în 3 luni. Dacă vorbim de anticorpii dobândiţi în urma vaccinului, contează şi face diferenţa dacă cineva a trecut prin boală, sau nu a trecut prin boală şi doar s-a vaccinat.

Au fost studii făcute inclusiv în România, este unul chiar în cadrul unei clinici private, un studiu important, care face această diferenţă, dar să luăm în calcul că, de multe ori, la nivelul laboratorului, de fapt nu este o măsurare cantitativă a acestor anticorpi, ci este de fapt o măsurare semi-cantitativă, şi acesta este şi motivul pentru care nu aş face comparaţii între laboratoare, şi, în plus, nu mă interesează valoarea efectivă, ci, în raport cu intervalul de referinţă, şi urmărirea în dinamică pentru o perioadă de timp.

De exemplu, mi-am făcut anticorpii la o lună din momentul în care m-am vaccinat, nu o să îi repet înainte de 3 luni, chiar 6 luni, şi voi face o comparaţie ca să văd ce se întâmplă de la momentul de la care am plecat, de la rapel, şi apoi după 3 sau 6 luni, la acelaşi laborator, ca să am aceeaşi referinţă, acelaşi mod de calcul”, a adăugat medicul Adrian Marinescu.

Medicul Adrian Marinescu a mai răspuns la o întrebare care se află pe buzele românilor. Acesta susţine că persoanele vaccinate cu a doua doză de vaccin anti-covid-19 se pot infecta şi ele. Evident, procentul acesta este mai mic decât cel al persoanelor infectate fără să fie vaccinate.