Rusia a acuzat Uniunea Europeană de „propagandă agresivă a drepturilor homosexualilor“, într-un raport al Ministerului de Externe de la Moscova, citat de mass-media rusă, relatează Agerpres.

„Uniunea Europeană încearcă să aducă în alte ţări idei străine acestora, legate de homosexualitate şi «căsătoriile» între persoane de acelaşi sex, şi să le impună ca norme de viaţă“, se arată în raportul anual al diplomaţiei ruse în care este evaluată situaţia respectării drepturilor omului în spaţiul UE.

Potrivit raportului menţionat, „astfel de acţiuni din partea UE întâmpină rezistenţă nu numai în ţările care ţin la valorile lor tradiţionale, dar şi în ţările unde există o atitudine liberală faţă de oamenii cu orientare sexuala netradiţională“. În context, ministerul rus aduce ca exemplu Franţa, ţară unde au avut loc ample acţiuni de protest împotriva legalizării „căsătoriilor“ între persoane de acelaşi sex şi adopţiilor de copii de către cuplurile homosexuale.

„UE continuă să se poziţioneze ca un avanpost în ceea ce priveşte lupta pentru drepturile omului în lume, dar prin propria sa practică în acest domeniu nu confirmă justificarea unor astfel de pretenţii“, se arată în documentul MAE rus.

Textul critică, totodată, „o creştere continuă a xenofobiei, rasismului, naţionalismului violent, şovinismului şi neonazismului“ în Europa.

În iunie anul trecut, preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care interzice propaganda homosexuală în rândul minorilor şi care prevede pedepse cu amenzi şi chiar cu închisoarea. Legea a fost criticată în Occident, considerându-se că prin prevederile acesteia se încalcă „drepturile omului“.

Într-o scrisoare deschisă publicată marţi de cotidianul britanic The Independent, 27 de laureaţi ai Premiului Nobel protestează faţă de legea care pedepseşte propaganda homosexuală, exprimându-şi „aversiunea faţă de acţiunile guvernului rus împotriva cetăţenilor săi homosexuali“.