În Franţa situaţia este una cu adevărat explozivă, iar parizienii au ajuns să stea la cozi la benzinării ca românii pe vremea comunismului. Angajaţii TotalEnergies au declanşat o grevă de amploare, iar benzinăriile din Franţa au rămas fără combustibil. Din acest motiv, oamenii se aşează la cozi interminabile încă de la primele ore ale dimineţii şi stau câteva ore pentru a-şi alimenta maşinile.

 

În prezent, grevele cuprind trei rafinării (din şapte) şi cinci mari depozite (din aproximativ 200) şi sunt mai mult sau mai puţin urmate în funcţie de siturile TotalEnergies, a informat guvernul.

 

La postul de televiziune TF1, premierul Elisabeth Borne a ridicat tonul, duminică seară, cerând angajaţilor în grevă ai TotalEnergies "să nu blocheze ţara cu toate dificultăţile pe care le creează asta".

 

În total, "30,1% din benzinării" au întâmpinat duminică seară probleme de alimentare pentru cel puţin un carburant, faţă de 27,3% sâmbătă: "e prea mult", a subliniat premierul francez care nu a exclus noi rechiziţii în cazul unor "situaţii foarte tensionate".

 

Între timp, în Paris, la unele benzinării, preţul unui litru de motorină a depăşit 3 euro, iar francezii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Paris pentru a protesta împotriva politicilor preşedintelui Emmanuel Macron.

 

Potrivit postului de ştiri BFMTV, organizatorii au afirmat că mitingul a reunit în capitală 140.000 de oameni, în timp ce poliţia a estimat participarea la 30.000 de oameni.

 

 

 

Sursa: www.stiripesurse.ro