Pe 26 iulie 1952 murea la Buenos Aires, răpusă de cancer, la numai 33 de ani, Evita Peron, un adevărat fenomen în Argentina. Nici azi nu este uşor de clasificat povestea ei. A fost un înger sau o prostituată? O femeie norocoasă şi onestă sau una coruptă, ahtiată după glorie şi putere? Urmele sale se simt şi astăzi în Argentina.

Evita Peron (Duarte) venise de zece ani la Buenos Aires, decisă să cucerească oraşul când l-a cunoscut pe Juan Peron. Argentina trăia o perioadă de prosperitate, dar şi de mari tensiuni politice. Avea imaginea unei ţări cuprinsă de pasiune, în pragul unei revoluţii sau a unui război civil. Sindicatele, armata, partidele de dreapta şi de stînga îşi disputau cu fervoare, cu sorţi schimbători, supremaţia.

Juan Peron era o figură în ascensiune iar Evita o starletă care frecventa mondenităţile căutîndu-şi un soţ care să o propulseze în elita societăţii argentiniene. Chimia dintre cei doi, amândoi foarte ambiţioşi, a funcţionat perfect. Tandemul lor va trece repede de la condiţia anonimatului, la vîrful puterii şi al piramidei sociale. Juan Peron dă o lovitură de stat cu acoliţii lui, sprijinit de Evita, şi inaugurează un curent politic care va domina deceniile următoare.

E greu de înţeles cum şi-au împărţit cei doi rolurile lor. Evita era o apariţie fragilă, cei din jur simţeau nevoie să o protejeze. Realitatea este că era o femei puternică, manipulativă, capabilă să obţină ceea ce dorea în toate împrejurările. Ahtiată după imagine, voia să fie iubită şi să facă uitată condiţia ei modestă, umilinţele din tinereţe când îşi făcea loc în viaţă prin paturile bărbaţilor.

În jurul Evitei Peron, ajunsă prima doamnă a Argentinei, s-a organizat repede un adevărat cult. E greu azi de ştiut dacă era demagogie, propagandă pentru ea însăşi şi soţul ei sau dacă era doar corupţie şi minciună. Nu a fost nevasta care stă în umbra dictatorului. A jucat un rol important în  Argentina. Şi-a creat o curte în care forfoteau oamenii cei mai bogaţi şi influenţi, militari şi civili. S-a implicat în construirea de spitale, şcoli, biserici, în acordarea ajutoarelor pentru săraci. Vorbea la mitinguri cu zeci de mii de participanţi, vorbea la radio, dădea des interviuri in presă. Era mereu prezentă. Făcea politică, l-a sprijinit pe Peron, a fost foarte amestecată în afacerile de stat argentiniene. S-a folosit de popularitatea ei pentru a susţine puterea lui Juan Peron, atunci când era contestat. Evita era adorată, tratată ca o zeitate. Era oare falsă, confecţionată de propagandă în era cinematografului şi radioului sau era una adevărată? Controversele nu au fost lămurite nici azi

A murit foarte tânără, răpusă de cancer, la numai 33 de ani. Agonia şi moartea ei au fost ultimul spectacol, intens mediatizat, dat în sprijinul lui Juan Peron, aflat atunci în plină campanie electorală.