Dupa 40 de ani, oricat de buna ti-ar fi vederea, lucrurile incep sa se schimbe. Ochiul imbatraneste, oboseste repede - mai ales daca il suprasoliciti cu multe ore in fata calculatorului si la televizor, iar cititul devine tot mai greoi. Aceste probleme nu trebuie trecute cu vederea, mai ales ca ele isi gasesc rezolvarea cu o simpla pereche de ochelari sau cu lentile de contact.

Important e sa constientizezi aceste transformari si sa mergi la oftalmolog imediat ce simptomele urmatoare incep sa te deranjeze tot mai des:
- trebuie sa departezi cartea pentru a putea citi si obiectele apropiate iti apar initial neclare;
- te confrunti cu migrene inexplicabile;
- ai senzatia de nisip in ochi si de pleoape grele;
- activitatile care necesita migala si o mai mare acuitate vizuala iti creeaza somnolenta.

Presbiopia - pierderea capacitatii ochilor de a focaliza obicetele apropiate - este primul semn al imbatranirii oculare si prima neplacere cu care ajunge sa se confrunte cineva care n-a avut, de mic, probleme cu vederea.

Doar un medic specialist va fi in masura sa evalueze gradul de degradare a acuitatii vizuale si sa prescrie ochelarii potriviti. Fa-ti deci un control imediat ce apar simptomele de mai sus si nu ceda tentatiei de a-ti achizitiona ochelari de vedere din magazine nespecializate. O pereche de ochelari prost aleasa iti poate agrava problema.