Ilinca feat. Alex Florea au câştigat finala selecţiei naţionale a Eurovision 2017, după votul telespectatorilor, cu piesa "Yodel It!", compoziţie a lui Mihai Alexandru, şi vor reprezenta România la competiţia cântecului european de la Kiev.

"Te iubesc, mami, te iubesc, tati! Vreau să-i spun lui Mihai Trăistariu că mi-a dat încredere atunci când mi-a oferit un premiu la Herculane", a declarat Ilinca după ce a câştigat. "I-am descoperit de mici pe Ilinca şi pe Alex. Am cântat cu Ilinca în duet. Meritau aceşti tineri să înceapă o carieră", a spus Mihai Trăistariu, care susţine că va participa şi în anii următori la selecţiile Eurovision.


Pe locul doi, în finala selecţiei naţionale Eurovision, s-a clasat Mihai Trăistariu, cu piesa "I Won't Surrender", iar pe locul III - trupa - Instinct, cu piesa "Petale", compoziţie a lui Vlad şi Daniel Alexandrescu.

Ilinca feat. Alex Florea cu "Yodel It”, marii câştigători al Finalei Eurovision România, au primit un premiu de 5.000 de euro şi trofeul Eurovision România, conceput de artistul Daniel Divrician. Piesa a strâns 10.377 de voturi din partea telespectatorilor.

În finala de duminică, care a fost transmisă în direct la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional, TVR Moldova şi online, pe TVR+, au intrat în concurs Ana Maria Mirică, Ilinca feat. Alex Florea, Eduard Santha, Xandra, MIHAI, Maxim & Nicolae Voiculeţ, Tavi Colen & Emma, Instinct, Ramona Nerra, Cristina Vasiu. Fiecare finalist a avut la dispoziţie trei minute să impresioneze publicul.

Grupul Timebelle, din care fac parte Miruna Mănescu (voce), Samuel Forster (tobe) şi Emanuel Daniel Andriescu (saxofon, pian), reprezentant al Elveţiei în concursul Eurovision de la Kiev, reprezentantul Spaniei, Manel Navarro, şi moldovenii SunStroke Project au fost invitaţii speciali ai finalei Eurovision România.

Eurovision Song Contest 2017 va avea loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 şi 11 mai şi finala pe 13 mai. România va concura în cea de-a doua semifinală, pe 11 mai. Alături de România, în competiţie s-au mai înscris 42 de ţări.

România nu a putut participa la competiţia de anul trecut, din cauza datoriilor acumulate de TVR faţă de EBU, instituţia care organizează concursul Eurovision. Televiziunea Română şi European Broadcasting Union (EBU) au ajuns, în luna octombrie, la un acord prin care să facă posibilă revenirea României la Eurovision şi difuzarea, de către postul public de televiziune, a ediţiei din 2017.

În 2016, concursul Eurovision, organizat în Suedia, la Stockholm, a fost câştigat de cântăreaţa ucraineană Jamala.

Cântecul ei ”1944” a stârnit controverse, întrucât versurile sale se referă la deportarea tătarilor din Crimeea, în timpul regimului sovietic condus de Stalin. Mai multe voci au spus că meloda încalcă regulile concursului Eurovision, pentru că are mesaj politic.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională anuală, la care participă ţările ce deţin statutul de membru activ în cadrul European Broadcasting Union (EBU), cea mai importantă asociaţie a posturilor publice de televiziune din Europa. Concursul a fost transmis în fiecare an de la inaugurarea sa în 1956 şi este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume. Eurovision este, de asemenea, unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cu audienţe care depăşesc în fiecare an pragul de 100 de milioane de telespectatori. Printre artiştii ale căror cariere internaţionale au fost lansate în urma participării sau a victoriei la Eurovision se numără, printre alţii, Domenico Modugno (locul 3 în 1958), ABBA (locul 1 în 1974), Céline Dion (locul 1 în 1988) şi Julio Iglesias (locul 4 în 1970).