Crenvurstii vegetali, pateul şi salamul de soia sunt pline de chimicale menite să suplineasca lipsa materiei prime – carne, lapte şi ouă. Aşa că, dacă ţineţi post şi mâncaţi “cartea de chimie”, o faceţi degeaba. Organismul nu se purifică. Ba dimpotrivă!

Nutriţioniştii îi sfătuiesc pe credincioşi să aleagă cele mai bune produse de post şi să le combine pentru a nu deveni anemici până la Crăciun.

În categoria produselor nocive intră pateurile vegetale şi “mezelurile”, din cauza conţinutului mare de “E-uri” sau alte sintetice menite sa faca produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită.

“Pateul din soia conţine la fel de mulţi aditivi ca cel animal, poate chiar mai mulţi. La fel şi salamul ţi crenvurştii de post sau şnitelul, care mai e şi prăjit”, spune dr. Eduard Adamescu, medic nutritionist.

Dintre toate produsele de soia, cea mai sănătoasă este brânza tofu. Pe locul următor se află laptele de soia.

Deşi postul este o bună ocazie pentru detoxifierea organismului, carnea, lactatele şi ouăle conţin proteine neegalate de produsele vegetale.

“În perioada postului, proteinele necesare bunei funcţionări a organismului ni le putem lua din mazăre, fasole, ciuperci, soia nemodificată genetic, măsline, seminţe de floarea-soarelui, de dovleac, nuci, migdale, arahide, alune de pădure (contin de trei ori mai mule proteine decât carnea)”, adaugă Eduard Adamescu.

 “Postul nu este indicat copiilor sub 16 ani, persoanelor slăbite, care suferă de boli cronice (TBC, cancer, afecţiuni digestive) şi gravidelor”, recomandă medicul.

Sursa: www.doctorulzilei.ro