Un grup de cercetători americani a anunţat descoperirea unei posibile modalităţi de regenerare a dinţilor la oameni după ce au analizat funcţionarea acestui mecanism la peşti, se arată într-un studiu publicat marţi de revista ştiinţifică Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de EFE.

Savanţii au studiat ciclidele din lacul Malawi, care şi-au adaptat dinţii şi papilele gustative în funcţie de condiţiile habitatului lor: peştii care se hrănesc cu plancton aproape că nu au nevoie de dinţi deoarece înghit hrana; în schimb cei care se alimentează cu alge care cresc pe pietre şi-au dezvoltat o anumită dentiţie.

La încrucişarea celor două specii ei au observat că la a doua generaţie s-a dezvoltat un număr substanţial de dinţi şi de papile, astfel încât au reuşit să dezvăluie componentele genetice la această variaţie. Cercetătorii au reuşit să modifice şi să manipuleze aceste structuri şi să facă să crească numărul dinţilor şi al papilelor gustative.

"De abia mai târziu, în dezvoltarea dinţilor apare smalţul şi dentina. În fazele iniţiale, aceste structuri sunt foarte similare", a declarat Todd Streelman, biolog la Universitatea Georgia Tech School din Atlanta (EE.UU.), unul din responsabilii studiului.