Deşi mai toate E-urile sunt autorizate pentru consum în Uniunea Europeană, studiile nutriţioniştilor arată că ele presupun o doză de risc pentru sănătate. Dacă alimentele bogate în aditivi sunt consumate des, atunci devin de-a dreptul periculoase.

Cum nu prea găsim produse fără E-uri în magazine, sfatul este să citim cu atenţie eticheta. Şi să alegem produsul cel mai puţin periculos. De obicei, lista cu incrediente este mai scurtă. Costă mai mult, dar merită! Mai ales dacă faceţi cumpărături pentru copii.  

Clicksanatate.ro a publicat o listă a E-urilor periculoase. Unele dintre ele, cum ar fi Carmoizina (E122) sunt  interzise în ţări cu mai mare preocupare pentru sănătatea populaţiei, cum ar fi Norvegia, SUA sau Japonia.

- E 110 (Galben auriu)
UNDE SE GĂSEŞTE: în unele conserve de peşte, budinci, sucuri
RISC: are potenţial cancerigen şi alergen
- E127 (Eritrozina )
UNDE SE GĂSEŞTE: în unle sucuri, prăjituri, bomboane, dar şi în compoturi
RISC:  provoacă tumori ale glandei tiroide la şoareci, posibil şi la om
- E 950 (Acestsulfam K)
UNDE SE GĂSEŞTE: produse de patiserie, băuturi dietetice, produse de patiserie, gumă de mestecat
RISC: posibil cancerigen
- E 251 (Nitrat de sodiu)
UNDE SE GĂSEŞTE: conserve de carne, mezeluri
RISC: poate favoriza apariţia cancerului, în special a celui de stomac
- E 310 (Galat de propil)
UNDE SE GĂSEŞTE: unele uleiuri vegetale, unele preparate din carne
RISC: poate provoca alergii şi poate creşte riscul de cancer
- E 102 (Tartazina)
UNDE SE GĂSEŞTE: în unele supe instant, dulciuri, cereale,  în muştar
RISC: potenţial cancerigen, poate favoriza apariţia mutaţiilor genetice
- E 122 (Carmoizina)
UNDE SE GĂSEŞTE: în unele dulciuri, sosuri, produse de patiserie şi de brutărie
RISC: poate agrava ADHD-ul, are potenţial cancerigen, este interzis în Canada, Japonia, Norvegia, SUA

Controversa îndulcitorilor

Zaharina şi aspartamul sunt îndulcitorii artificiali care, susţin unele studii, pot avea efecte nocive asupra sănătăţii. Astfel, după unele cercetări, zaharina (care a fost primul îndulcitor artificial) ar putea influenţa apariţia cancerului vezicii urinare.

Folosirea acesteia este interzisă în Canada. În ceea ce priveşte aspartamul, acesta ar avea potenţial cancerigen (creşte riscul apariţiei cancerului de sân şi al unor forme de leucemie) şi ar favoriza apariţia unor alergii şi a unor afecţiuni dermatologice.

Atenţie şi la mezeluri

Mezelurile care au multă slănină în compoziţie sunt de evitat, pentru că au un conţinut bogat de calorii, potrivit dr. Corina Zugravu, medic primar Igienă şi Alimenaţie, la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti. Este periculos să prăjim, să punem la cuptor mezelurile, pentru că acestea conţin nitriţi, conservanţi care, la tratament termic exagerat, duc la formarea de nitrozamine, substanţe care pot fi cancerigene.