Pădurea amazoniană, cea mai mare întindere forestieră tropicală din lume, numără circa 390 de miliarde de arbori din 16.000 de specii, potrivit primului recensământ efectuat, care a necesitat zece ani de studii. Jumătate din arbori aparţin unui număr de 227 specii, precizează autorii studiului apărut în revista americană Science şi preluat de agenţia Belga.

Peste 100 de experţi din 88 de institute din întreaga lume au alcătuit 1.170 de inventare ce acoperă ansamblul pădurii amazoniene şi lămuresc unele elemente-cheie ale biodiversităţii zonei.

Întinderea bazinului amazonian şi terenul accidentat au îngreunat până acum un recensământ al copacilor din Amazonia, care se împarte între Brazilia, Peru, Columbia, Guyana şi Surinam. Lipsa unor informaţii elementare în privinţa întinderii forestiere amazoniene a creat obstacole în activitatea oamenilor de ştiinţă şi în eforturile de conservare, relevă autorii proiectului.
Cele mai frecvente specii, numite 'hiperdominante', reprezintă doar 1,4% din toate speciile de arbori din Amazonia. Potrivit modelului matematic utilizat în această cercetare, în Amazonia există circa 6.000 de specii de arbori rare, cu mai puţin de 1.000 de exemplare. Din acest motiv, aceste specii pot fi considerate în pericol de dispariţie de către Uniunea internaţională pentru conservarea naturii (UICN), adaugă sursa citată.