O uniune a studenţilor City University din Londra, care include una dintre cele mai recunoscute facultăţi de jurnalism, a votat, joi, pentru interzicerea în campus a tabloidelor The Sun, Daily Mail şi Express, într-o iniţiativă de ”opoziţie faţă de fascism şi divizarea socială în mass media britanică”, informează The Guardian.

Studenţii, aflaţi la o întâlnire anuale, au fost de părere că cele trei tabloide au publicat articole care demonizează refugiaţii şi minorităţile, articole islamofobe şi, de asemenea, transformă în ”ţap ispăşitor” clasa muncitoare pe care pretind că o reprezintă.

”Libertatea de exprimare nu ar trebui să fie un pretext pentru a ataca cei mai slabi şi săraci membri ai societăţii”, a mai arătat propunerea uniunii studenţilor, adăugând că cele trei tabloide publică articole sexiste. 

Aproximativ 200 din cei 19.500 de studenţi ai universităţii au fost prezenţi la întâlnirea la care a fost luată decizia de interzicere a ziarelor ”în forma lor actuală”.

Propunerea de interzicere în campus ar putea fi extinsă şi la alte organizaţii de media, tabloidele The Sun, Daily Mail şi Express fiind folosite doar drept exemple cunoscute.

Deşi uniunea studenţilor a hotărât că cele trei publicaţii nu îşi au locul în campus sau în proprietăţile univeristăţii, este neclar cum va fi impusă această decizie.

Câţiva studenţi la jurnalism intenţionează să se retragă din uniune în semn de protest faţă de decizia despre care spun că aduce atingere reputaţiei universităţii. Mulţi absolvenţi ajung să lucreze pentru cele trei publicaţii, într-un fel sau altul.

”Vor încerca să oprească studenţii să aibă aceste ziare, iar profesorii nu vor mai avea voie să le folosească sau să facă referire la ele”, a spus un student, pentru The Guardian.

Uniunea a hotărât să promoveze în rândul studenţilor ”punerea unei presiuni active” asupra ziarelor pentru a le determina să înceteze ”alimentarea fascismului, tensiunii rasiale şi urii în societate”.

Uniunea a hotărât, de asemenea, să îşi asume un rol activ în ”decolonizarea” planului de studii şi să înceapă să întrebe ”unde sunt profesorii de culoare”.

La momentul publicării acestei ştiri, preşedintele uniunii studenţilor City University şi departamentul de jurnalism nu au răspuns încă solicitării The Guardian de a oferi mai multe detalii.