Vineri are loc un fenomen astronomic destul de rar: va fi a doua lună plină din luna iulie, iar acest lucru este numit ”luna albastră”.
În iulie a mai fost o lună plină în 2 iulie, iar când satelitul natural al pământului va ieşi pe cerul serii în 31 iulie, va fi numită lună albastră.
Luna nu va fi albastră, mai de grabă albă sau gri, însă evenimentul astronomic are o oarecare importanţă. Ultima lună albastră a avut loc în august 2012. Următoarea se va petrece în ianuarie 2018, fiind urmată de o alta în martie 2018. Apoi, luna albastră va mai apărea pe cer abia în 2037.
Numele de lună albastră pare să provină dintr-o eroare a astronomului James Hugh Pruett, care a folosit greşit termenul pentru prima oară în 1946, pentru a descrie a doua lună plină din aceeaşi lună calendaristică.
Luna poate deveni albastră doar dacă în atmosferă sunt multe particule de praf sau de fum. Cel mai faimos exemplu în acest sens datează din 1883, când erupţia violentă vulcanului Krakatoa din Indonezia a trimis praf, cenuşă şi fum în atmosferă în cantităţi uriaşe. Indonezienii au văzut luna albastră timp de doi ani după erupţie.