Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat legea locală prin care pe teritoriul Unităţii Teritoriale Autonome se permite utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe. Legea a fost adoptată de Adunarea Populară a Găgăuziei la 29 aprilie.

 

Documentul prevede că pe teritoriul Găgăuziei „se permite fabricarea, depozitarea şi folosirea panglicii Sfântului Gheorghe, a steagurilor roşii ale Victoriei şi a altor simboluri asociate Victoriei în Marele Război Patriotic”.

 

De asemenea, legea prevede desfăşurarea pe teritoriul Găgăuziei a unor manifestări pentru perpetuarea memoriei participanţilor la război şi a educaţiei patriotice a tinerei generaţii.

 

Reamintim că deputaţii Adunării Populare a Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuze au adoptat în regim de urgenţă o lege prin care se permite utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe pe teritoriul regiunii.

 

Subliniem că marţi, 19 aprilie, în cadrul unui briefing de presă, Maia Sandu a anunţat că a promulgat legea care interzice panglica Sfântului Gheorghe şi alte simboluri ale războiului precum literele „V” şi „Z”.

 

Şefa statului a precizat că interzicerea simbolurilor nu influenţează comemorarea eroilor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial.

 

Menţionăm că pentru promovarea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii, iar persoanele juridice şi cu funcţii publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de până la 18.000 de lei.

 

 

 

 

Sursa: www.zin.ro