Maestrul scenei româneşti, Radu Beligan, născut de ziua Sfântului Filimon, protectorul artiştilor, va fi sărbătorit sâmbătă, de la ora 12.00, pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală, prin inaugurarea unui binecunoscut simbol al teatrului, "Gongul Thaliei", care semnifică longevitatea şi evoluţia spirituală a slujitorilor scenei, marcând în acest fel 200 de ani de istorie a teatrului în Bucureşti.

Seara, de la ora 19.00, Radu Beligan îşi va sărbători ziua de naştere pe scena Teatrului Metropolis, în noul spectacol cu premiera absolută "Lecţia de violoncel" de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa, alături de actori ai Teatrului Naţional: Lamia Beligan, Marius Manole şi Tania Popa/Rodica Ionescu.

Radu Beligan este cel mai longeviv actor de teatru în viaţă din lume. Maestrul s-a născut în 1918, în satul Galbeni, judeţul Bacău. Tatăl său era descendentul lui Creangă, iar mama, grecoaică. A venit în Capitală, unde a studiat Dreptul, Filosofia şi a urmat cursurile Academiei de Muzică şi Artă Dramatică, unde a avut-o profesoară pe Lucia Sturdza Bulandra.

A debutat pe scenă la vârsta de 20 de ani, cu piesa "Crimă şi pedeapsă" după Dostoievski. A fost directorul Teatrului de Comedie şi al Teatrului Naţional.

În afara scenei, a avut trei mariaje şi patru copii. Deşi a ajuns la 95 de ani, Radu Beligan regizează, publică şi joacă.