Certificatul de vaccinare împotriva Covid-19 se va elibera doar pentru persoanele care au primit dozele unui vaccin recunoscut de Agenţia Europeană a Medicamentului

Cei vaccinaţi vor fi scutiţi de orice restricţie de călătorie, cum ar fi testarea sau carantina. Aceste propuneri se regăsesc într-un document redactat de Comisia Europeană, care ar trebui să fie prezentat săptămâna viitoare în plenul Parlamentului European.

Surse politice au arătat că aleşii europeni nu au stabilit numele acestui document, care ar trebui să asigure libera trecere pentru cei vaccinaţi împotriva Covid-19. S-ar putea numi carte de călătorie COVID-19, paşaport digital verde sau card de sănătate Covid-19 pentru călătorii.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, acest document va trebui prezentat autorităţilor şi va conţine date care să arate că persoana care călătoreşte este negativă, a fost vaccinată sau data la care a avut Covid-19.

De când va intra în vigoare acest certificat verde, cetăţenii care nu pot fi vaccinaţi din motive medicale nu li se vor mai aplica restricţii de călătorie. Textul face referire la bolnavii cu anumite afecţiuni şi la copii.

Pentru cei nevaccinaţi, documentul elaborat de Comisia Europeană prevede că trebuie să aibă rezultatul unor teste PCR sau rapide antigen, dintre cele aprobate în aceste sens de UE luna trecută. Statele membre vor trebui să accepte această dovadă comună de testare.

Pentru pozitivii de după boala Covid urmează să se caute soluţii pe măsură ce ştiinţa le va oferi, se mai arată în text.

Datele din certificatele de vaccinare nu se vor stoca, date despre călătoriile pasagerilor în legătură cu certificatul Covid.

Potrivit surselor politice, propunerea aleşilor europeni este ca certificatul de sănătate să fie pe hârtie sau digital, se va elibera gratuit şi va avea un cod de bare care să-l poate face uşor de verificat de către autorităţi şi greu de falsificat.

De principiu, acest document de călătorie se va elibera automat pentru fiecare persoana vaccinată. Incluisv cei care au primit dozele înainte ca prevederea să intre în vigoare vor primi un certificat care să arate că au fost vaccinaţi.

Documentul va trebui să conţină obligatoriu aceleaşi date în toate statele membre UE, rămânând la latitudinea guvernului fiecărui stat membru să decidă formatul.

De asemenea, fiecare stat va decide asupa tipului de vaccinare pe care îl recunoaşte, respectiv o doză sau mai multe. De exemplu, dacă statul respectiv foloseşte o singură doză pentru cetăţenii săi, atunci celor care intră nu li se va putea cere să aibă două doze.