Portugalia spune „nu” ediţiei din 2016 a concursului Eurovision, organizatorii concursului naţional lusitan anunţând că ţara lor va lipsi de la următoarea competiţie găzduită de Stockholm, scrie  20minutes.fr.

„După o îndelungată şi serioasă reflecţie asupra participării noastre la eveniment şi necesitatea de a crea noi emisiuni, direcţia de programe a decis că Eurovision nu face parte din aceste proiecte”, a anunţat într-un comunicat postul public Radio et Televisao de Portugal (RTP).

Prin urmare Portugalia va lipsi de la concurs a cincea oară de la prima sa ediţie, în 1955. Ea s-a retras ultima oară în 2013, RTP invocând atunci motive de ordin financiar.

La ultimele zece ediţii, Portugalia a reuşit să se califice în finală doar de trei ori. La concursul din 2015 de la Viena (Austria), Leonor Andrade a fost eliminată în semifinală, clasându-se pe locul al 14-lea din 16 participanţi. „Facem o pauză, însă promitem să ne întoarcem în 2017″, afirmă RTP în comunicatul menţionat.

Franţa, în pofida rezultatului dezamăgitor din luna mai a acestui an — când a ocupat antepenultimul loc—, şi-a confirmat participarea în 2016. Artistul care va reprezenta Hexagonul va fi calificat automat în finală în virtutea faptului că Franţa este una din cei cinci mari contributori financiari ai concursului. Ultima oară când Franţa a câştigat competiţia Eurovision a fost în 1977, fiind reprezentată atunci de Marie Myriam, cântăreaţă franceză de origine portugheză.