Cosmosul a început să devină interesant şi pentru minerit. Guvernul din Luxemburg a anunţat un program prin care vrea să stimuleze exploatarea resurselor asteroizilor. Luxemburgul este acum în căutarea unor companii, firme specializate în forări, care să fie interesată să se extindă şi în spaţiu, să identifice asteroizi şi să trimită echipament cu ajutorul căruia să extragă minereuri.
Luxemburgul, care se învecinează cu Belgia, Franţa şi Germania, are o populaţie de aproximativ 500.000 de locuitori, pe un teritoriu de 2586 de kilometri pătraţi.
Este o democraţie reprezentativă cu un monarh constituţional şi este condusă de un „Mare Duce”. Potrivit FMI, are o economie dezvoltată, cu cel mai mare PIB per capita din lume. Este un stat membru al Uniunii Europene, dar şi NATO.
Anul trecut, în decembrie, Luxemburgul a anunţat că şi-a dublat prezenţa militară în zona de conflict din Mali, după ce a trimis încă un soldat.
Preşedintele american Barack Obama a semnat la sfârşitul anului trecut o lege prin care se autorizează utilizarea comercială a bogăţiilor care ar putea fi descoperite pe asteroizi şi pe Lună. Legea, denumită Space Act, arată că orice material care este găsit de americani sau de firme din Statele Unite le aparţin.
Pionieri în sectorul minier spaţial, două firme, Deep Space Industries (DSI) şi Planetary Resources, susţin că dispun de tehnologia adecvată pentru a porni în cucerirea noului El Dorado spaţial, bogat în nichel, minereu de fier, aur sau platină. Aceste resurse ar fi, potrivit observatorilor, la fel de importante pentru activităţile spaţiale din acest secol cum au fost zăcămintele de fier din Minnesota pentru industria auto din Statele Unite.
Primele misiuni de prospectare ar urma să înceapă în 2017 şi să dureze până în 2019. Obiectivul va fi confirmarea informaţiilor disponibile în prezent asupra a circa 1.500 de asteroizi uşor accesibili inventariaţi de NASA, din care 10% ar avea resurse miniere. Extracţia acestora este prevăzută din 2020. DSI şi Planetary Resources intenţionează să înceapă cu exploatarea apei, aflată sub formă de gheaţă în asteroizi apropiaţi de Terra, pentru alimentarea cu apă şi carburant a aparatelor spaţiale via hidrogen. Cele două firme se gândesc la construirea unei staţii de aprovizionare.