Dana Nălbaru, fostă membră a trupei Hi-Q, şi actorul Dragoş Bucur au decis să o retragă pe fiica lor Sofia din sistemul de învăţământ de stat pentru ca aceasta să înveţe pe cont propriu, acasă, în sistem home schooling.

În vârstă de 9 ani, fetiţa nu s-a adaptat la sistemul educaţional românesc, a explicat Dana Nălbaru într-un mesaj publicat pe blogul personal, 4inaventura.wordpress.com.

„Ne-am lovit de prejudecăţi şi ştim că e abia începutul unui lung şir de provocări atât din partea societăţii cât şi din partea necunoscutului care ne aşteaptă. Dar nu ne temem. (…) Am retras-o  pe Sofia de la şcoală. De tot. Am ales ca ea să înveţe în sistem home schooling despre lucrurile care îi plac şi fără constrângeri, fără competiţii impuse, fără note sau calificative. Ne-am gandit bine înainte de a lua această decizie şi ne-am “făcut temele” înainte de a ne arunca spre un asemenea viitor. Am vorbit cu oameni care îşi educă în mod similar copiii, citim mult despre asta şi ne-am asumat inclusiv schimbarea ritmului nostru de viaţă, conştienţi fiind că noi vom fi cei care va trebui să o ajutăm şi să o susţinem în tot acest proces”, a povestit Dana Nălbaru.

„Ce m-a determinat pe mine să iau această decizie? Ea. Potenţialul ei. Mi-am dat seama că sistemul de învăţământ, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie să demonstreze în faţa altora că şi cât ştiu, că şi cât au învăţat, este depăşit de vremurile pe care le trăim. Nu consider că a învăţa e un lucru greşit, dimpotrivă, cred că este esenţialul pentru a avea o viaţă frumoasă. Consider, însă, că felul în care învaţă copiii în şcolile din ziua de azi naşte în ei o grămadă de frustrări care au darul de a le distruge frumuseţea interioară. Am vrut ca ea să nu piardă această frumuseţe, să o las să se dezvolte în ritmul ei, să capete încredere în ea însăşi, să înţeleagă că singur îţi poţi depăşi limitele, să înveţe să facă în viaţă ceea ce îi place cu adevărat, să nu-i fie teamă niciodată să o ia de la început, să fie independentă, să nu-i dicteze nimeni direcţia în viaţă”, a mai spus mama fetiţei.

Dana Nălbaru arată că nu susţine că e greşit a merge la şcoală şi că nici nu loveşte în profesori: ”Spun ca EA nu s-a adaptat sistemului clasic de învăţământ într-un mod armonios şi că alegerea noastră are de-a face cu felul în care sistemul a afectat în sens negativ copilul NOSTRU. Atât”.

Actorul Dragoş Bucur le-a cerut oamenilor să nu judece alegerea făcută de familia sa: „Nu vă apucaţi să daţi cu pietre, pentru că din fericire trăim într-o lume în care oamenii pot lua decizii pentru ei înşişi şi pentru propriile familii sau cel puţin aşa vrem să credem”.

„Azi am decis să retragem responsabilitatea unor străini de a ne forma copilul şi ne-am reasumat răspunderea pentru educaţia Sofiei. De azi Sofia nu mai merge la şcoală. Am retras-o pe S din sistemul de învăţământ de stat, am înscris-o la o şcoală tip umbrelă şi ne-am aruncat în necunoscut. În prima zi de ne-şcoală Sofia a făcut primul curs de scenaristică, a stat 2 ore în faţa calculatorului făcând MATEMATICĂ şi altă ora jumătate învăţând programare pe calculator la cursurile online Khan Academy”, a povestit tatăl fetei.

Sofia a povestit şi ea pe blog ce crede despre noul sistem educaţional: „Când părinţii mei mi-au spus că e o variantă să NU MĂ MAI DUC LA ŞCOALĂ am crezut prima oară că glumesc, doar că după o mică discuţie despre asta am aflat că nu glumeau!!!!!!!! OMG!!!! Nu îmi venea să cred că se poate să nu mă mai duc la şcoală. În capul meu era o mică, mare confuzie: „dacă mama şi tata îmi spun să fiu atentă la ore, cum au acceptat să nu mai învăţ?? WHAT??”. I-am întrebat şi au spus că o să mai învăţ doar că voi face asta acasa. Alta confuzie: “o să vină profesoare sau profesori la mine acasă?? NUUUUUUU:(((“. Dar când i-am întrebat şi asta au zis că nu vor veni, că o să mă duc eu la tot feluri de cursuri. Uitaţi câteva dintre cele pe care le vreau: karate, robotică, skateboard, dansuri, chineză, engleză, scenaristică, pictură şi multe altele”.

SURSA: greatNews.ro