La cererea Federaţiei Internaţionale a Automobilului (FIA), cineastul francez Luc Besson a realizat un videoclip alarmant privind copiii ucişi în trafic în timp ce merg la şcoală. În fiecare zi în întreaga lume mor 500 de copii în accidente rutiere, relatează ziarul Le Figaro.

„Salvaţi viaţa copiiilor” — alerta lansată de FIA la 7 octombrie — are în vedere o realitate dramatică: 1,8 milliarde de copii merg zilnic la şcoală iar dintre aceştia peste 500 sunt ucişi în accidente de trafic. Departe de subiectele sale favorite, Luc Besson a realizat un clip tulburător pentru a răspunde apelului lansat de preşedintele FIA, Jean Todt.

Cineastul francez a realizat filmul „Save Kids Lives” la Paris şi în Africa de Sud. Trei minute în cursul cărora Luc Besson a filmat pe rând două grupuri de copii, parizieni şi africani, cu ghiozdanul în spate mergând în drum spre şcoală. Un mod de a arăta că problema este aceeaşi, dacă se străbate Parisul sau străzile sud-africane pentru a merge la cursuri.

„Era timpul să acţionăm”, a declarat Jean Todt cu ocazia lansării campaniei de sensibilizare. „Era timpul să facem ceva şocant, dar care corespunde realităţii. M-am gândit la prietenul meu Luc Besson care ştie să creeze imagini care să-i emoţioneze pe oameni şi să-i inspire”, a subliniat el.

Clipul se încheie cu imagini reale luate de camerele de supraveghere. Aceste filmări, care dau frisoane, arată copii zdrobiţi de maşini circulând în mare viteză.

„Prin acest film, vrem ca oamenii să considere gravitatea situaţiei şi să evolueze”, a adăugat Jean Todt. El a reamintit, de asemenea, că accidentele rutiere reprezintă prima cauza a mortalităţii în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani.