Doi tineri constănţeni pasionaţi de istorie şi scufundări, care au descoperit în trecut trei hidroavioane în Marea Neagră şi lacurile dobrogene, caută acum un submarin la doi kilometri în larg de Portul Militar Constanţa.
Membrii organizaţiei nonguvernamentale Clubul Marine Explorer din Constanţa, Pascale Roibu şi Iulian Rusu, au ajuns în atenţia opiniei publice în 2012, când au descoperit un hidroavion Savoia Marchetti S55, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De atunci, tinerii au continuat să cerceteze lacurile dobrogenene şi Marea Neagră cu ajutorul unui sonar performant pe care l-au achiziţionat, descoperind încă două hidroavioane. Potrivit cugetliber.ro, acum cei doi sunt în căutarea unui submarin, despre care bănuiesc că ar fi scufundat în dreptul Danei 0 a Portului Militar Constanţa, la aproximativ 2 km în larg.
„Sunt puţine informaţii în arhive cu privire la acest submarin. Constantin Scarlat, cel care a înfiinţat prima unitate de scafandri din Armata Română, nota că ar fi dat peste el, dar fără a preciza cu exactitate locul. Noi am cercetat zona cu sonarul şi apare un obiect cu o formă hidrodinamică, asemănătoare a unui submarin, care este parţial colmatat”, a declarat Pascale Roibu pentru publicaţia citată.
Membrii Marine Explorer sunt de părere că este vorba despre un submarin pitic, clasa CB, unul dintre submarinele italiene pe care România le-a avut în cel de-Al Doilea Război Mondial. Întrucât există puţine informaţii despre acest submarin, tinerii spun că pornesc mai degrabă de la o poveste.
Conform datelor existente, Marina Regală a României a avut în cel de-Al Doilea Război Mondial şase mini-submarine italiene, de tip „Carponi - CB”. Aşa numitele submarine „de buzunar” sau „pitice” aveau 15 metri lungime, trei metri lăţime şi atingeau o viteză de 7,5 Nd. În 1942, cele şase submarine au plecat de la Constanţa la Sevastapol, unde au participat la misiuni militare. La sfârşitul lui 1943, submarinele s-au întors la Constanţa, iar la începutul lunii ianuarie 1944, românii au fost de acord să le înapoieze Marinei italiene. Unii istorici menţionează că unul dintre submarine (CB3) ar fi fost scufundat în urma atacului aerian sovietic asupra Constanţei din 20 august 1944. În alte notări se arată că nu a fost bombardat, ci numai închis şi scufundat. Restul submarinelor au fost capturate de ruşi.