Despre viaţa amoroasă a Mariei Tănase s-a scris foarte mult. Vă vom povesti astăzi despre relaţia marii cântăreţe cu un ziarist francez, care „în timpul liber” era agent secret al Franţei.

La începutul carierei sale Maria Tănase cânta în Piata Buzeşti la restaurantul “Coşna”. Într-o seară a apărut printre clienţi un jurnalist francez. Era corespondent al Agenţei Havas, şi se numea Maurice Negre. Era un bărbat frumos, înalt şi distins. A fost dragoste la prima vedere, iar cei doi au format unul dintre cele mai frumoase cupluri ale Bucureştiului acelor vremuri. În schimb, activităţile extrajurnalistice ale lui Maurice Negre i-au atras repede atenţia lui Mihail Moruzov, şeful SSI.

Negre era agentul Biroului 2, serviciul de spionaj francez. Atâta timp cât România a fost aliata Franţei, activitalile lui Maurice nu au fost băgate în seamă. Însă, în septembrie 1940, Carol al II lea a părăsit ţara. În octombrie o misiune militară germană ocupa Valea Prahovei şi câteva puncte strategice, iar sistemul de alianţe al României s-a schimbat peste noapte. În acea toamnă, idila celor doi a trecut printr-o mare încercare. Maurice Negre a fost arestat sub acuzaţia de spionaj, judecat,  condamnat şi închis la Aiud. Maria Tănase a apelat la toţi admiratorii ei, a bătut la toate uşile, şi-a vândut bijuteriile, blănurile, pentru a corupe diverşi funcţionari. Maria Tănase demonstra astfel că îl iubeşte cu adevărat pe frumosul francez. Eforturile solistei au dat roade iar în 1941 Negre a fost eliberat. Gurile rele susţin că între Maria Tănase şi  Eugen Cristescu, noul şef al SSI, a intervenit o înţelegere. În schimbul libertăţii iubitului ei, diva a acceptat să fie agenta SSI.

Aşa se face că în 1941, Maria Tănase a mers la Istanbul unde l-a întâlnit pe Alfred de Chastelain, spion britanic SOE. Tănase cânta în localul Taxim, restaurant deţinut de român Iordănescu, şi el agent al SSI. Îl cunoştea pe Chastelain, din anii 30 când acesta era profesor la Universitatea din Bucureşti. Maurice Negre a fost eliberat şi scos din ţară. Aşa s-a terminat frumoasa lor poveste de dragoste.

Ajuns în Franţa, Maurice Negre s-a instalat la Vichy unde a primit un post important în aparatul guvernamental. În secret a activat în Rezistenţă, fiind un gaullist convins. A fost arestat şi trimis în lagăr la Buchenwald, de unde a fost eliberat de trupele americane. Întors la Paris, cu trecutul lui de rezistent şi om al serviciilor secrete, a făcut o carieră frumoasă. A fost director la Agenţiei France Presse, între anii 1946-1949 şi 1950-1954.

În acei ani, Maria Tănase avea necazuri cu noul regim de la Bucureşti. I-a scris fostului ei iubit, cerându-i ajutorul. Nu a primit răspuns niciodată, lucru care a întristat-o teribil pe divă.