Există numeroase persoane care au aflat pe pielea lor cât de periculos este să asocieze anumite alimente cu medicamente.

S-au raportat multe cazuri în care femei care luau anticoncepţionale şi consumau grapefruit au descoperit că sucul de grapefruit poate agrava unele efecte secundare ale pilulelor sau că diminuau efectul acestora.

Există şi câteva combinaţii dubioase la prima vedere, dar care dau un gust spectaculos împreună: bacon şi ciocolată, chilli şi unt de arahide şi altele de acest fel. Însă, trebuie să aveţi mare grijă la unele combinaţii care pot fi de-a dreptul periculoase:

1. Lămâile şi siropul de tuse
Poate aţi auzit să nu beţi suc de grapefruit cu unele medicamente, inclusiv cele pentru scăderea colesterolului. Dar lămâile, pomelo şi portocalele de Sevilla pot bloca o enzimă care descompune statinele (medicamente pentru reducerea colesterolului) şi alte medicamente, inclusiv antitusivele.

2.Carnea afumată şi antidepresivele
Verificaţi eticheta de pe pastilele dumneavoastră. În cazul în care aparţin unei clase numite IMAO, combinarea lor cu alimente bogate în tiramină ( fasole , cârnaţi , ardei iuţi , stafide , avocado , păstăi verzi , iaurt , brânză ,hering murat, fasole Fava) vă poate pune viaţa în pericol şi vă poate afecta serios tensiunea arterială.


3. Ciocolată şi Ritalin
Pe lângă cafeină, ciocolata mai conţine şi un stimulent, numit teobromină. Acesta este şi motivul pentru care este interzis consumul de ciocolată de către câini, deoarece le face foarte rău. Medicamentul numit Ritalin, combinat cu ciocolată, duce la un comportament ciudat şi la convulsii.

4.Scorţişoară şi Warfarină
Persoanele care iau Warfarină pentru subţierea sângelui şi pentru a preveni sau a trata cheagurile au fost avertizate ca să păstreze aportul de vitamina K într-un echilibru.
Aceste persoane trebuie să consume cu prudenţă brocolli şi varză, deoarece conţin vitamina K, iar aceasta joacă un rol cheie în coagularea sângelui. Scorţişoara Cassia, care se regăseşte pe majoritatea rafturilor magazinelor, conţine niveluri ridicate de cumarină, un compus care poate subţia sângele şi care poate provoca leziuni hepatice. Specialiştii recomandă consumul scorţişoareai Ceylon, care este puţin mai scumpă, dar este mai mai bună dacă luaţi şi Warfarină.

5. Alcoolul şi Paracetamolul
Dacă beţi alcool în fiecare zi, nu este o idee bună să luaţi paracetamol. Este recomandat să aşteptaţi minimum şase ore după ce aţi băut alcool ca să luaţi Paracetamol. Asocierea lor în mod regulat poate contribui la boli hepatice şi renale.