Rădăcinile bucătăriei greceşti s-au format în casele oamenilor şi nu în marile restaurante. Grecia este o ţară agrară, iar gospodinele au găsit metode inventive pentru a utiliza fiecare produs de sezon. Cele mai importante preparate culinare de pe teritoriul Greciei includ: seminţe, legume, vegetale, ulei de măsline şi lactate. Peştele şi fructele de mare sunt suficiente pentru a asigura hrana tuturor celor care locuiesc lângă mare.

Trebuie să ştiţi că mâncarea grecească "urmăreşte" sezoanele. Gospodinele nu fac sos de tomate sau conserve toamna, pur şi simplu nu gătesc aceste legume dacă nu este sezonul lor. Magiritas, o supă din miel şi tarta cu ouă şi lămâi se consuma doar de sărbătoarea Good Saturday, porcul de Crăciun şi Anul Nou, iar peştele la mesele solemne de după o înmormântare.

Prânzul se serveşte în jurul orei 2 PM, iar cina între orele 8 şi 10 PM, acestea fiind cele mai importante mese ale zilei. Micul dejun înseamnă doar o ceaşcă de cafea, acompaniata de o prăjitură.

Meniurile includ salate proaspete din legume de sezon şi fructe, iar dulciurile fac parte din meniurile festive şi nu se consuma zilnic. Multe restaurante greceşti îşi fac reclamă susţinând că au mâncare preparată în casă şi servesc grătare de porc şi miel, peşte proaspăt la cuptor şi salate de fructe.

Vă oferim câteva date despre preparatele greceşti:

  •     Fructele de mare se servesc la grătar cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie.
  •     Uleiul de măsline se consuma mai mult decât în oricare altă ţară.
  •     Pepenii galbeni din Argos sunt celebri şi foarte gustoşi.
  •     Brânză din Creta este cunoscută pentru textura să tare, dar cremoasa şi se prepară din lapte de capră.
  •     Peştele proaspăt îl vei întâlni preparat în cele mai diverse moduri în toate restaurantele din Grecia.
  •     În Chios se cultivă citrice şi dulciuri pe bază de lămâi şi portocale.
  •     O mâncare tradiţională din Corfu este mămăliga cu tocăniţă de legume verzi.
  •     Vânata este o legumă foarte apreciată în insulele greceşti.
  •     Brânză feta este preparată în Grecia din lapte de oaie, nu de vacă.
  •     Macedonia produce cele mai bune vinuri din Grecia!