Ploile şi temperaturile scăzute din această primăvară au afectat sau chiar au compromis producţia de miere, în special pe cea de salcâm.
Precipitaţiile au scuturat florile salcâmilor, albinele rămân în stupi, iar crescătorii trebuie să le hrănească cu sirop de zahăr.
Ida Şuţa, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Caraş-Severin, a explicat că stupii au fost foarte dezvoltaţi în primele luni ale anului, dar ulterior, în martie, a urmat o perioadă foarte grea, când matca nu a mai depus puiet şi stupii s-au depopulat.
Acum, unii apicultori sunt nevoiţi să cumpere sirop pentru a hrăni albinele, după ce ploile au scuturat florile de salcâm. Din cauza producţiei slabe şi a creşterii costurilor cu întreţinerea stupilor, apicultorii vor vinde mai scump mierea de salcâm de anul acesta.
Preţul unui kilogram de miere de salcâm din producţia de anul trecut variază în prezent de 25 la 35 lei.
Recent, specialiştii în apicultură au semnalat că albinele ar putea dispărea în următorii ani dacă nu se iau imediat măsuri de protejare.
Cei de la Greenpeace au făcut un clip prin care doreşte să atragă atenţia asupra acestui pericol. În clip sunt prezentate albinele viitorul, nişte mici roboţei. Din păcate, filmuleţul, deşi se doreşte unul SF, nu este foarte departe de adevăr. Un grup de specialişti de la Harvard a conceput o albină-robot care să facă „polenizare artificială.
Potrivit cotidianului italian Corriere della Sera, această ameninţarea cu privire la dispariţia albinelor există deja de câţiva ani, iar pericolul cel mai mare este legat de anumite tipuri de pesticide, în special de cele denumite neonicotinoide, care se folosesc în Europa pentru culturile de porumb, floarea soarelui şi bumbac.
Această problemă nu este doar în Europa, ci şi în America de Nord, acolo unde acelaşi fenomen, denumit Colony Collapse Disorder, ar putea duce la dispariţia albinelor. Potrivit specialiştilor, aceste probleme au început să apară în urmă cu aproximativ şase ani. S-a observat că pesticidele folosite în exces în combinaţie cu o creştere a temperaturilor au dus la scăderea alarmantă a albinelor.