Ingrediente
1 kilogram făină
300 grame zahăr
4 ouă
½ litru lapte
50 grame drojdie
coajă de lămâie (de la 1 lămâie)
100 grame unt (sau 100 ml ulei)
100 mililitri ulei
50 mililitri borş
1-2 linguri smântână
Umplutură pentru cozonac
nuci (miez)
cacao
stafide
lapte
zahăr
Mod de preparare
Se prepară mai întâi "Umplutură pentru cozonac". Se amestecă toate ingredientele cu puţin lapte şi se dă un clocot.
Continuăm cu reţeta de bază...
Se pune cubuleţul de drojdie în vasul în care se frământă. Se pune puţin zahăr şi se freacă. Se pune puţin lapte.
Din făină se pun 300 g făină. Se amestecă cu lingura de lemn. Se lasă la crescut până dă înapoi. Ouăle se bat spumă cu restul de zahăr, sare şi coaja rasă de lămâie. Se pot pregăti de seara.
După ce maiaua a crescut, se pun ouăle bătute cu zahărul şi restul de făină, se amestecă şi se mai pune lapte ca să fie mai moale (se mai poate pune şi smântână).
La această compoziţie se poate pune un păhărel de borş.
În locul laptelui se poate pune iaurt. Apoi se frământă cu uleiul (sau 100 g ulei şi 100 g unt) timp de 30 min - 1 oră. Se lasă la crescut 2 ore.
Se modelează, se umplu cu crema de nuci şi se pune în forma unsă cu untură sau unt, nu cu ulei. Nu se tapetează cu faină.
Se mai lasă o oră la crescut. Se bagă la cuptor, la 175 grade timp de 45 de minute. Se verifică dacă sunt copţi cu ajutorul scobitorii.