România va mai avea un produs atestat ca tradiţional, şi anume prunele uscate de Leleasca.
Alimentul va deveni astfel primul produs tradiţional din judeţul Olt atestat, producătorul depunând documentaţia pentru reatestare, după noile modificări legislative.
Demersul a fost făcut de inginerul Florica Bodescu din cadrul Direcţiei Agricole Olt, care deţine o livadă de 2,5 hectare de pruni şi colectează produsele de la alţi doi fermieri.
Pentru obţinerea prunelor uscate, Bodescu foloseşte metode tradiţionale, respectiv cuptoare din cărămidă şi pământ, încălzite cu lemne, conservarea obţinându-se fără adaos de aditivi sau zahăr.
În judeţul Olt, există deja 11 produse tradiţionale atestate în anii anteriori, dar anul acesta este necesară reatestarea acestora şi, până în prezent, demersuri în acest sens au fost făcute numai pentru prunele uscate de Leleasca.