Shaorma cu de toate, atât de apreciată inclusiv la noi, ar putea fi interzisă. Mai exact, Parlamentul European ar putea lua o decizie care loveşte în acele localuri în care se prepară kebap şi shaorma din carne congelată.
Peste o săptămână, oficialii ar putea decide să interzică folosirea unei categorii de aditivi, care păstrează aromele şi suculenţa cărnii, chiar dacă ea a fost condimentată şi apoi îngheţată. Comisia Europeană invocă studii care leagă utilizarea fosfaţilor de apariţia bolilor cardio-vasculare.
Pentru un domn originar din Liban, shaorma înseamnă carne de vită, oaie sau pasăre, friptă pe loc. Şi totuşi, carnea pentru kebap şi shaorma poate avea ingrediente nesigure.
E uneori tranşată, aranjată pe suliţe şi îngheţată cu câteva săptămâni înainte să ajungă la flacără. În mod normal, când e preparată, temperatura înaltă ar trebui să topească şi gheaţă din fibre şi să lase carnea tare, însă rămâne zemoasă şi aromată. Secretul nu ţine, în multe situaţii, de priceperea shaormarului, ci de adaosuri artificiale: E-urile din categoria fosfaţi.Aceştia sunt deja interzişi în carnea proaspătă, şi ar putea intra pe lista neagră a Parlamentului European şi pentru alimentele congelate. În Germania, vestea i-a pus în gardă pe proprietarii restaurantelor.
În România, clienţii nu par îngrijoraţi de un posibil efect nociv al fosfaţilor asupra inimii şi circulaţiei sângelui, semnalat de Comisia de Sănătate a Uniunii. Oricum, primesc în shaorma puţină carne la grill, ci mai mult cartofi prăjiţi şi salată. Revin din obişnuinţă.
Discuţiile din Parlamentul European n-ar fi ajuns atât de departe dacă industria alimentară nu s-ar baza tot mai mult pe congelare, pentru a transporta mai uşor shish-urile, adică „ţepele” pentru kebap, asumându-şi şi dezavantajele. După dezgheţare, carnea e mai uscată, iar aromele mai fade.
Aşadar, soluţia sigură pare a fi cea mai simplă: să ne orientăm spre reţete originale. Decizia finală privind aditivii pentru shaorma e aşteptată de la Bruxelles pe 14 decembrie
UE vrea să interzică shaorma. Ingredientele considerate nesigure de specialişti
4 decembrie 2017
- citeşte totul despre:
- shaorma,
- parlament,
- aditivi,
- uniunea europeana,
- carne,
- kebap,
- ingrediente





Din aceeaşi categorie:
Legumele din supermarketuri versus cele congelate
(12 martie 2016)
105 vizualizări
Preţurile la ciocolată ar putea exploda din cauza epidemiei de Ebola
(16 octombrie 2014)
86 vizualizări
Fructul zeilor
(27 decembrie 2013)
702 vizualizări
Alimentele pe care le consumăm zilnic, pe cale de dispariţie.
(11 iunie 2019)
113 vizualizări
Berea fără alcool, pavăză contra răcelilor
(30 octombrie 2014)
114 vizualizări
Adevărul despre ouăle pe care românii le cumpără. Tu ştii ce mănânci, de fapt?
(29 octombrie 2021)
465 vizualizări
Căpşunele, în fruntea listei fructelor şi legumelor cu pesticide, pentru al treilea an consecutiv
(11 aprilie 2018)
184 vizualizări
Cartofii, cel mai ieftin remediu pentru oboseală
(13 decembrie 2014)
417 vizualizări
Alimentele procesate, duşmanul pe care-l tolerăm
(28 iunie 2013)
122 vizualizări
Prunele uscate, atestate ca produs tradiţional românesc
(10 aprilie 2014)
221 vizualizări
11 iulie, ziua mondială a ciocolatei
(11 iulie 2014)
834 vizualizări
„Doggy bags”, obligatorii în restaurantele cu peste 180 de porţii de mâncare pe zi din Franţa
(6 ianuarie 2016)
117 vizualizări
Rucola - de opt ori mai sănătoasă decât salata verde
(22 martie 2017)
610 vizualizări
Zeci de tone de lămâi şi mandarine cu pesticide au ajuns în magazine. Director ANSVSA: Oamenii nu mai pot face nimic
(16 decembrie 2021)
182 vizualizări
Alimente pe care nu ar trebui să le mai cumperi
(15 martie 2017)
549 vizualizări
Pepenele galben – deliciul sănătos
(6 iulie 2013 - Cristina IANCU)
219 vizualizări
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei zilnic 4 ceşti de cafea
(17 februarie 2020)
105 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Dacă ai jucat vreodată un slot și te-ai întrebat „Ce caută lămâia asta aici?”, nu
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole