Shaorma cu de toate, atât de apreciată inclusiv la noi, ar putea fi interzisă. Mai exact, Parlamentul European ar putea lua o decizie care loveşte în acele localuri în care se prepară kebap şi shaorma din carne congelată.
Peste o săptămână, oficialii ar putea decide să interzică folosirea unei categorii de aditivi, care păstrează aromele şi suculenţa cărnii, chiar dacă ea a fost condimentată şi apoi îngheţată. Comisia Europeană invocă studii care leagă utilizarea fosfaţilor de apariţia bolilor cardio-vasculare.
Pentru un domn originar din Liban, shaorma înseamnă carne de vită, oaie sau pasăre, friptă pe loc. Şi totuşi, carnea pentru kebap şi shaorma poate avea ingrediente nesigure.
E uneori tranşată, aranjată pe suliţe şi îngheţată cu câteva săptămâni înainte să ajungă la flacără. În mod normal, când e preparată, temperatura înaltă ar trebui să topească şi gheaţă din fibre şi să lase carnea tare, însă rămâne zemoasă şi aromată. Secretul nu ţine, în multe situaţii, de priceperea shaormarului, ci de adaosuri artificiale: E-urile din categoria fosfaţi.Aceştia sunt deja interzişi în carnea proaspătă, şi ar putea intra pe lista neagră a Parlamentului European şi pentru alimentele congelate. În Germania, vestea i-a pus în gardă pe proprietarii restaurantelor.
În România, clienţii nu par îngrijoraţi de un posibil efect nociv al fosfaţilor asupra inimii şi circulaţiei sângelui, semnalat de Comisia de Sănătate a Uniunii. Oricum, primesc în shaorma puţină carne la grill, ci mai mult cartofi prăjiţi şi salată. Revin din obişnuinţă.
Discuţiile din Parlamentul European n-ar fi ajuns atât de departe dacă industria alimentară nu s-ar baza tot mai mult pe congelare, pentru a transporta mai uşor shish-urile, adică „ţepele” pentru kebap, asumându-şi şi dezavantajele. După dezgheţare, carnea e mai uscată, iar aromele mai fade.
Aşadar, soluţia sigură pare a fi cea mai simplă: să ne orientăm spre reţete originale. Decizia finală privind aditivii pentru shaorma e aşteptată de la Bruxelles pe 14 decembrie
UE vrea să interzică shaorma. Ingredientele considerate nesigure de specialişti
4 decembrie 2017
- citeşte totul despre:
- shaorma,
- parlament,
- aditivi,
- uniunea europeana,
- carne,
- kebap,
- ingrediente





Din aceeaşi categorie:
Motivul pentru care unul dintre cele mai iubite fructe din lume ar putea dispărea
(24 ianuarie 2017)
113 vizualizări
Cum se face cafeaua perfectă. A fost descoperit secretul pe care întreaga lume încerca să îl afle de ani de zile
(27 ianuarie 2020)
314 vizualizări
Cozonac
(18 aprilie 2014)
132 vizualizări
Meniul zilei la Yell Wolf Pub şi reţeta "Ciocănelelor cu sos roşu"
(25 noiembrie 2014)
367 vizualizări
Spanacul scade pofta de dulciuri şi mâncare nesănătoasă, ajutând la slăbit
(5 septembrie 2014)
228 vizualizări
Trucuri geniale în bucătărie: Cum scapi de cele mai enervante probleme
(2 iunie 2019)
119 vizualizări
Românii cumpără zilnic otravă cu 1 leu
(8 martie 2015)
301 vizualizări
Caşcaval pane
(26 octombrie 2013)
679 vizualizări
Produsele de patiserie, popcornul şi mezelurile vor dispărea de pe piaţă până în 2021
(7 mai 2019)
520 vizualizări
Care sunt metodele prin care poţi fi înşelat chiar în restaurantele mari
(24 mai 2017)
626 vizualizări
Sumacul, condiment cheie in bucataria orientala
(30 iunie 2019)
441 vizualizări
Alimente bune pentru creier
(13 octombrie 2015)
107 vizualizări
Cele mai populare cocktailuri
(9 iulie 2013)
377 vizualizări
Ce ştiţi şi ce nu ştiţi despre clasicul şniţel?
(18 februarie 2018)
1646 vizualizări
Cum ne afectează sănătatea chimicalele din fructe şi legume. Medic: "Cadmiul creşte şi produce riscul de apariţie a cancerului!"
(16 iunie 2020)
239 vizualizări
De ce este indicat consumul de ardei iute
(8 septembrie 2017)
688 vizualizări
Lupinul - planta care înlocuieşte carnea şi laptele
(26 ianuarie 2017)
418 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
De ce să nu mănânci niciodată pepene roşu cu pâine sau cu brânză.
Publicat la data de 17 iunie 2025
-
Un brand al oraşului: Restaurantul lui Gherea din Gara Ploieşti
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an!
Publicat la data de 20 iunie 2025
-
Castelul Bran sau Castelul lui Dracula
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Vinete gratinate cu roşii şi brânzeturi rase
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Strategii de pariuri pe goluri – ce trebuie să ştii?
Publicat la data de 19 iunie 2025