Shaorma cu de toate, atât de apreciată inclusiv la noi, ar putea fi interzisă. Mai exact, Parlamentul European ar putea lua o decizie care loveşte în acele localuri în care se prepară kebap şi shaorma din carne congelată.
Peste o săptămână, oficialii ar putea decide să interzică folosirea unei categorii de aditivi, care păstrează aromele şi suculenţa cărnii, chiar dacă ea a fost condimentată şi apoi îngheţată. Comisia Europeană invocă studii care leagă utilizarea fosfaţilor de apariţia bolilor cardio-vasculare.
Pentru un domn originar din Liban, shaorma înseamnă carne de vită, oaie sau pasăre, friptă pe loc. Şi totuşi, carnea pentru kebap şi shaorma poate avea ingrediente nesigure.
E uneori tranşată, aranjată pe suliţe şi îngheţată cu câteva săptămâni înainte să ajungă la flacără. În mod normal, când e preparată, temperatura înaltă ar trebui să topească şi gheaţă din fibre şi să lase carnea tare, însă rămâne zemoasă şi aromată. Secretul nu ţine, în multe situaţii, de priceperea shaormarului, ci de adaosuri artificiale: E-urile din categoria fosfaţi.Aceştia sunt deja interzişi în carnea proaspătă, şi ar putea intra pe lista neagră a Parlamentului European şi pentru alimentele congelate. În Germania, vestea i-a pus în gardă pe proprietarii restaurantelor.
În România, clienţii nu par îngrijoraţi de un posibil efect nociv al fosfaţilor asupra inimii şi circulaţiei sângelui, semnalat de Comisia de Sănătate a Uniunii. Oricum, primesc în shaorma puţină carne la grill, ci mai mult cartofi prăjiţi şi salată. Revin din obişnuinţă.
Discuţiile din Parlamentul European n-ar fi ajuns atât de departe dacă industria alimentară nu s-ar baza tot mai mult pe congelare, pentru a transporta mai uşor shish-urile, adică „ţepele” pentru kebap, asumându-şi şi dezavantajele. După dezgheţare, carnea e mai uscată, iar aromele mai fade.
Aşadar, soluţia sigură pare a fi cea mai simplă: să ne orientăm spre reţete originale. Decizia finală privind aditivii pentru shaorma e aşteptată de la Bruxelles pe 14 decembrie
UE vrea să interzică shaorma. Ingredientele considerate nesigure de specialişti
4 decembrie 2017
- citeşte totul despre:
- shaorma,
- parlament,
- aditivi,
- uniunea europeana,
- carne,
- kebap,
- ingrediente
(1048 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Meniul zilei la Yell Wolf Pub şi reţeta "Ciocănelelor cu sos roşu"
(25 noiembrie 2014)
365 vizualizări
Atenţie la roşiile cu “ţugui”!
(3 iulie 2014)
615 vizualizări
17 ianuarie, Ziua Internaţională a Pizzei
(17 ianuarie 2021)
151 vizualizări
Ardeiul gras, leguma care trebuie consumată zilnic
(20 februarie 2014)
386 vizualizări
11 iulie, ziua mondială a ciocolatei
(11 iulie 2014)
714 vizualizări
Pepenele verde: beneficii remarcabile pentru sănătate
(22 august 2013)
172 vizualizări
Porumbul, unul dintre cele mai nutritive alimente din natură
(18 martie 2015)
129 vizualizări
Dulceaţa de ceapă roşie, delicatesa franţuzească din bucătăriile de pe litoral
(3 mai 2015)
387 vizualizări
Meniul zilei la Yell Wolf Pub. Reţeta ciorbei de fasole cu bacon
(19 noiembrie 2014)
182 vizualizări
Broccoli, leguma anticancer
(11 noiembrie 2015)
186 vizualizări
Plachie de crap
(20 iulie 2013 - Clara ION)
172 vizualizări
Zece alimente pe care nu trebuie să le ţii în frigider
(29 martie 2015)
667 vizualizări
Pască rapidă fără aluat
(20 aprilie 2014)
268 vizualizări
Românii au cumpărat de trei ori mai multă drojdie de consum, în ultima săptămână
(23 martie 2020)
148 vizualizări
Prea multă pâine poate duce la depresie
(9 august 2015)
64 vizualizări
Cu ce mâncare se potriveşte Chardonnay-ul?
(28 septembrie 2013)
813 vizualizări
Untul, previne infarctul
(20 aprilie 2020)
203 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole