Shaorma cu de toate, atât de apreciată inclusiv la noi, ar putea fi interzisă. Mai exact, Parlamentul European ar putea lua o decizie care loveşte în acele localuri în care se prepară kebap şi shaorma din carne congelată.
Peste o săptămână, oficialii ar putea decide să interzică folosirea unei categorii de aditivi, care păstrează aromele şi suculenţa cărnii, chiar dacă ea a fost condimentată şi apoi îngheţată. Comisia Europeană invocă studii care leagă utilizarea fosfaţilor de apariţia bolilor cardio-vasculare.
Pentru un domn originar din Liban, shaorma înseamnă carne de vită, oaie sau pasăre, friptă pe loc. Şi totuşi, carnea pentru kebap şi shaorma poate avea ingrediente nesigure.
E uneori tranşată, aranjată pe suliţe şi îngheţată cu câteva săptămâni înainte să ajungă la flacără. În mod normal, când e preparată, temperatura înaltă ar trebui să topească şi gheaţă din fibre şi să lase carnea tare, însă rămâne zemoasă şi aromată. Secretul nu ţine, în multe situaţii, de priceperea shaormarului, ci de adaosuri artificiale: E-urile din categoria fosfaţi.Aceştia sunt deja interzişi în carnea proaspătă, şi ar putea intra pe lista neagră a Parlamentului European şi pentru alimentele congelate. În Germania, vestea i-a pus în gardă pe proprietarii restaurantelor.
În România, clienţii nu par îngrijoraţi de un posibil efect nociv al fosfaţilor asupra inimii şi circulaţiei sângelui, semnalat de Comisia de Sănătate a Uniunii. Oricum, primesc în shaorma puţină carne la grill, ci mai mult cartofi prăjiţi şi salată. Revin din obişnuinţă.
Discuţiile din Parlamentul European n-ar fi ajuns atât de departe dacă industria alimentară nu s-ar baza tot mai mult pe congelare, pentru a transporta mai uşor shish-urile, adică „ţepele” pentru kebap, asumându-şi şi dezavantajele. După dezgheţare, carnea e mai uscată, iar aromele mai fade.
Aşadar, soluţia sigură pare a fi cea mai simplă: să ne orientăm spre reţete originale. Decizia finală privind aditivii pentru shaorma e aşteptată de la Bruxelles pe 14 decembrie
UE vrea să interzică shaorma. Ingredientele considerate nesigure de specialişti
4 decembrie 2017
- citeşte totul despre:
- shaorma,
- parlament,
- aditivi,
- uniunea europeana,
- carne,
- kebap,
- ingrediente





Din aceeaşi categorie:
17 ianuarie, Ziua Internaţională a Pizzei
(17 ianuarie 2021)
209 vizualizări
A cincea ediţie a Congresului Internaţional al Vinului - Enofusión are loc la Madrid
(3 februarie 2015)
63 vizualizări
Alimente bune pentru creier
(13 octombrie 2015)
108 vizualizări
Creşte lista îngheţatelor retrase din magazine, din cauza unui pesticid. Sunt zeci de sortimente
(13 august 2021)
327 vizualizări
Un obicei american sănătos: cereale cu lapte
(12 august 2013)
1605 vizualizări
Apicultorii români vor taxe vamale pentru mierea provenită din ţările extracomunitare
(3 aprilie 2016)
223 vizualizări
1.000 de kilograme de gălbenuş de ou lichid contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, găsite în Timiş
(11 august 2017)
87 vizualizări
Cum e mai sănătos să mănânci merele: cu sau fără coajă?
(7 februarie 2016)
268 vizualizări
Francezii, campioni mondiali la consumul de brânză – 25,9 kg/persoană în 2013
(17 noiembrie 2014)
87 vizualizări
Delicatese din Maramureş, dar şi din Turcia şi Grecia, la piaţa de sezon "Crăciunul în Bucate", din Capitală
(12 decembrie 2014)
124 vizualizări
Căldură mare, gheaţă din belşug
(15 august 2013)
93 vizualizări
Posibilă contaminare cu salmonella la Mars
(10 iunie 2017)
316 vizualizări
Beneficiile ceaiului verde
(15 mai 2014)
99 vizualizări
Cum recunoaştem fructele şi legumele cu pesticide din magazine
(18 mai 2017)
377 vizualizări
Doar 15 lei meniul zilei la Yell Wolf Pub
(15 noiembrie 2013)
247 vizualizări
Alivancă- o reţetă uitată
(29 noiembrie 2020 - Cristina IANCU)
3075 vizualizări
În ce alimente se găseşte vitamina D, care ajută sistemul imunitar să lupte cu COVID-19
(12 noiembrie 2020)
352 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Cele mai periculoase flori de apartament
Publicat la data de 14 iulie 2025
-
Cum a fost înfrântă temuta flotă a lui Goering de o
Publicat la data de 14 iulie 2025
-
Pasiune şi moarte: Lili Brik şi Maiakovski
Publicat la data de 15 iulie 2025
-
De unde vin fructele? File din istoria păcănelelor
Publicat la data de 11 iulie 2025