7 din 10 oameni mănâncă atât de dezechilibrat, de nesănătos încât, mai devreme sau mai târziu, ajung la doctor. 70% din vizitele la medic pornesc de aici: de la mâncatul haotic şi excesiv. În România, una din două persoane are probleme serioase de greutate.
Obezitatea poate fi fatală. De altfel, e una dintre principalele cauze ale mortalităţii în Europa. Pentru că obezitatea duce la apariţia altor boli. Printre ele, diabetul zaharat, considerat boală secolului.
„Tot ce consumăm în exces devine toxic pentru organism. Ne trezim în supermarket cu coşurile pline şi de fapt necesarul nostru este chiar puţin sub jumătate din tot ce cumpărăm. 40% este mişcarea, şi restul, 30 cu 30% sunt echilibrul psihic şi alimentaţia”, afirmă Simona Carniciu, medic nutriţionist.
Sindromul de ficat gras non-alcoolic este o altă afecţiune provocată de alimentaţia dezechilibrată.
„Ficatul gras non-alcoolic este considerat în prezent cea mai frecvenţa afecţiune hepatică cronică şi principala cauza de transplant hepatic. Această afecţiune este produsă de factori numeroşi din care cei mai importanţi sunt cei ai sindromului metabolic. Se apreciază că 46% din populaţia generală suferă de această încărcare grasă a ficatului”, spune Camelia Saratanu, medic gastroenterolog.
„Am început să am anumite crampe şi probleme gastrointestinale. Bănuiesc că din cauza unor anumite excese din timpul şcolii. O alimentaţie nesănătoasă şi un stil de viaţă nesănătos. Din păcate s-a ajuns la nevoia de vizită la medic”, afirmă un pacient.
„Din cauza stilului de viaţă dezordonat pe care îl duc, am probleme cu ficatul. Din cauza acestei vieţi agitate pe care o avem cu toţii nu am un program de masă ordonat. Mănânc la ore diferite şi cel mai mult seară când ajung acasă de la serviciu”, afirmă o pacienta.
„Uită să mănânce, fac pauze mari între două mese principale, ajung foarte flămânzi seara şi seara îşi aduc aminte şi mănâncă aproape tot ce le pică la îndemână. Mănâncă foarte pe fugă şi foarte anapoda alimente care nu au nutrienţi, au doar calorii goale care ne îmbolnăvesc”, preciează Laura Ene, medic nutriţionist.
Medicii au o singură certitudine: educaţia timpurie este crucială pentru dezvoltarea unui comportament alimentar sănătos.
Cum se „otrăvesc” românii zilnic
11 octombrie 2017





Din aceeaşi categorie:
Ghidul Michelin: cum a ajuns un producător de anvelope să publice cel mai cunoscut ghid de restaurante din lume
(24 ianuarie 2017)
459 vizualizări
Cu ce se poate înlocui sarea şi zahărul în alimentaţie
(18 august 2016)
248 vizualizări
Românii au cumpărat de trei ori mai multă drojdie de consum, în ultima săptămână
(23 martie 2020)
150 vizualizări
Strugurii - medicament de sezon
(31 august 2013)
162 vizualizări
Prăjitură cu vişine
(2 iulie 2013)
150 vizualizări
Vinete la grătar
(6 august 2013)
1096 vizualizări
Cum a ajuns uleiul de palmier în aproape toate alimentele. Un lobby asemnătător cu cel al tutunului şi alcoolului
(6 iulie 2021)
83 vizualizări
3 legume care te scapă de toxinele din organism şi îţi cresc imunitatea. Beneficii uimitoare pentru sănătate
(13 noiembrie 2020)
174 vizualizări
Salata Caesar
(30 octombrie 2013)
132 vizualizări
De ce s-a prăbuşit lanţul de restaurante al lui Jamie Oliver?
(25 mai 2019)
178 vizualizări
Ce beneficii are laptele de cocos
(11 februarie 2017)
102 vizualizări
Elemente din bere ar putea contribui la tratarea cancerului şi a altor boli
(21 martie 2016)
69 vizualizări
Salata de cartofi, o cină gustoasă
(21 iulie 2013 - Clara ION)
353 vizualizări
Alimente care protejează creierul
(13 ianuarie 2016)
175 vizualizări
Cafea vs ceai verde
(17 iulie 2013 - Clara ION)
487 vizualizări
Două vinuri româneşti, în topul celor mai bune 200 de băuturi din lume
(19 iunie 2014)
204 vizualizări
Alimente care nu sunt chiar atât de sănătoase
(29 aprilie 2017)
386 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Brebu- un castel necunoscut!
Publicat la data de 7 aprilie 2025
-
Joia Mare - tradiţii şi obiceiuri
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Ce semnificaţii are Vinerea Mare, ziua răstignirii Mântuitorului
Publicat la data de 18 aprilie 2025
-
Ce nu se ştie despe puterile lumânărilor din Joia Mare
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Alimente interzise total câinilor şi pisicilor. Riscă boli grave
Publicat la data de 7 aprilie 2025
-
Începe Săptămâna Mare, cu slujbe şi obiceiuri în fiecare zi
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Creştinii celebrează Floriile, care deschid perioada sărbătorilor de Paşte. Peste 1,3 milioane de români îşi serbează onomastica
Publicat la data de 13 aprilie 2025
-
De ce nu este bine să mănânci urzici şi oţet în Săptămâna Mare. Semnificaţia nebănuită pe care o au aceste alimente
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Săptămâna Mare. Cele mai mari păcate pe care le poţi face marţi şi joi. Atenţie mare!
Publicat la data de 15 aprilie 2025
-
doarlaafi
Publicat la data de 8 aprilie 2025