Experimentele realizate de o echipă de cercetători din Statele Unite scot la iveală că substanţele chimice adăugate într-o varietate de alimente pot duce la apariţia obezităţii din cauza dezechilibrelor hormonale.
Un nou studiu publicat în Nature Communications detaliază cum cercetătorii de la Cedars-Sinai au elaborat o nouă abordare pentru testarea efectelor chimicalelor cunoscute ca disruptori endocrini asupra oamenilor, scrie Science Daily.
Cele trei chimicale testate în studiu sunt abundente pentru omul modern: butilhidroxitoluen (BHT sau E321), antioxidant găsit îndeosebi în cereale, acid perfluorooctanoic (teflon sau PFOA), găsit în unele ustensile de bucătărie precum tigăile şi tributyltin (TBT), care este un compus care se poate apărea în apă şi poate fi acumulat în peşti şi alte animale marine comestibile.
Savanţii au descoperit că expunerea îndelungată la aceste chimicale poate afecta semnalele trimise de sistemul digestiv la creier care permite oamenilor să ştie atunci când sunt „plini” în timpul unei mese. Astfel, atunci când acest semnal se întrerupe, oamenii continuă să mănânce, cauzând creşterea în greutate.
„Am descoperit că fiecare dintre aceste chimicale afectează hormonii care fac legătura între intestine şi creier”, precizează Dhruv Sareen, profesor asistent la Biomedical Sciences şi director la Induced Pluripotent Stem Cell Core Facility al Institutului Cedars-Sinai, şi autor al acestui studiu.
Dintre acestea, BHT-ul a produs cele mai grave efecte, susţine cercetătorul.
În cadrul experimentelor, Sareen şi echipa sa au obţinut sânge de la adulţi, iar prin introducerea unor gene au reprogramat şi au convertit celulele în celule stem pluripotente. Apoi, cercetătorii au cultivat cu ajutorul acestora ţesut epitelial, care are rolul de a înveli intestinele şi ţesut neuronal al regiunii hipotalamuslui, care reglează apetitul şi metabolismul.
Oamenii de ştiinţă au expus aceste ţesuturi la BHT, PFOA şi TBT, unul câte unul sau în combinaţii şi au observat ce se întâmpla în celule. Astfel, cercetătorii au descoperit că aceşti compuşi chimici au distrus reţelele care pregătesc şi dau funcţie hormonilor de comunicare între intestine şi creier.
De asemenea, chimicalele au afectat şi mitocondria celulelor care are rolul de a transforma hrana şi oxigenul în energie şi care are un rol esenţial în metabolism.
Deoarece s-au folosit celule „tinere”, studiul indică şi că aceste chimicale pot afecta o femeie însărcinată şi copilul din pântec.
E-urile sunt mai dăunătoare decât se credea: ce alimente trebuie evitate pentru a nu creşte în greutate
6 septembrie 2017





Din aceeaşi categorie:
Alimente care pot să te ucidă pe care majoritatea oamenilor le consuma
(17 aprilie 2017)
222 vizualizări
Alimentul miraculos care scoate grasimea din sange. Trebuie neaparat sa il ai in casa
(2 decembrie 2020)
332 vizualizări
Vinul ieftin, otrava din paharele românilor
(9 februarie 2014)
220 vizualizări
Cum să cumperi perele?
(1 octombrie 2013)
926 vizualizări
Elemente din bere ar putea contribui la tratarea cancerului şi a altor boli
(21 martie 2016)
59 vizualizări
Cel mai scump hamburger din lume
(1 aprilie 2016)
328 vizualizări
Legume ale căror valori nutriţionale cresc când sunt gătite
(15 martie 2015)
319 vizualizări
Cum e mai sănătos să mănânci merele: cu sau fără coajă?
(7 februarie 2016)
183 vizualizări
Pomelo, fructul care te satură şi te ajută să slăbeşti
(17 ianuarie 2017)
773 vizualizări
Ce ştiţi şi ce nu ştiţi despre clasicul şniţel?
(18 februarie 2018)
1511 vizualizări
Căpşunele, în fruntea listei fructelor şi legumelor cu pesticide, pentru al treilea an consecutiv
(11 aprilie 2018)
174 vizualizări
Care sunt metodele prin care poţi fi înşelat chiar în restaurantele mari
(24 mai 2017)
591 vizualizări
Seminţele de muştar au efect antiinflamator, previn cancerul şi ajută în slăbire
(24 noiembrie 2015)
1307 vizualizări
"MasterChef" a împlinit 25 de ani
(3 iulie 2015)
79 vizualizări
Tabelul caloriilor pentru carne şi peşte
(13 octombrie 2013)
1433 vizualizări
DIETA cu avocado. Cum poţi slăbi rapid şi sănătos 5 kilograme într-o săptămână
(29 noiembrie 2019)
498 vizualizări
Renunţă la mâncărurile nesănătoase
(26 iulie 2013 - Clara ION)
78 vizualizări

Cazinourile online reprezintă un univers fascinant al divertismentului virtual
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
28 noiembrie 2023

EURO = 4.9725 RON


USD = 4.5419 RON


GBP = 5.7376 RON

Top articole
-
Povestea lui Moş Nicolae – află care este legenda Sfântului Nicolae şi de unde a pornit tradiţia cadourilor
Publicat la data de 5 decembrie 2023
-
1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Ce sărbătorim pe 1 Decembrie
Publicat la data de 1 decembrie 2023
-
Cuţitarul de la patinoarul din Ploieşti nu a fost încă prins!
Publicat la data de 4 decembrie 2023
-
Când se oferă cele mai mari bonusuri la cazinoul online
Publicat la data de 30 noiembrie 2023
-
Ce este un bonus de bun venit pentru un cazino online?
Publicat la data de 30 noiembrie 2023
-
Rolul vital al consultanţei de mediu: documentaţii, avize şi legislaţie
Publicat la data de 29 noiembrie 2023