Experimentele realizate de o echipă de cercetători din Statele Unite scot la iveală că substanţele chimice adăugate într-o varietate de alimente pot duce la apariţia obezităţii din cauza dezechilibrelor hormonale.
Un nou studiu publicat în Nature Communications detaliază cum cercetătorii de la Cedars-Sinai au elaborat o nouă abordare pentru testarea efectelor chimicalelor cunoscute ca disruptori endocrini asupra oamenilor, scrie Science Daily.
Cele trei chimicale testate în studiu sunt abundente pentru omul modern: butilhidroxitoluen (BHT sau E321), antioxidant găsit îndeosebi în cereale, acid perfluorooctanoic (teflon sau PFOA), găsit în unele ustensile de bucătărie precum tigăile şi tributyltin (TBT), care este un compus care se poate apărea în apă şi poate fi acumulat în peşti şi alte animale marine comestibile.
Savanţii au descoperit că expunerea îndelungată la aceste chimicale poate afecta semnalele trimise de sistemul digestiv la creier care permite oamenilor să ştie atunci când sunt „plini” în timpul unei mese. Astfel, atunci când acest semnal se întrerupe, oamenii continuă să mănânce, cauzând creşterea în greutate.
„Am descoperit că fiecare dintre aceste chimicale afectează hormonii care fac legătura între intestine şi creier”, precizează Dhruv Sareen, profesor asistent la Biomedical Sciences şi director la Induced Pluripotent Stem Cell Core Facility al Institutului Cedars-Sinai, şi autor al acestui studiu.
Dintre acestea, BHT-ul a produs cele mai grave efecte, susţine cercetătorul.
În cadrul experimentelor, Sareen şi echipa sa au obţinut sânge de la adulţi, iar prin introducerea unor gene au reprogramat şi au convertit celulele în celule stem pluripotente. Apoi, cercetătorii au cultivat cu ajutorul acestora ţesut epitelial, care are rolul de a înveli intestinele şi ţesut neuronal al regiunii hipotalamuslui, care reglează apetitul şi metabolismul.
Oamenii de ştiinţă au expus aceste ţesuturi la BHT, PFOA şi TBT, unul câte unul sau în combinaţii şi au observat ce se întâmpla în celule. Astfel, cercetătorii au descoperit că aceşti compuşi chimici au distrus reţelele care pregătesc şi dau funcţie hormonilor de comunicare între intestine şi creier.
De asemenea, chimicalele au afectat şi mitocondria celulelor care are rolul de a transforma hrana şi oxigenul în energie şi care are un rol esenţial în metabolism.
Deoarece s-au folosit celule „tinere”, studiul indică şi că aceste chimicale pot afecta o femeie însărcinată şi copilul din pântec.
E-urile sunt mai dăunătoare decât se credea: ce alimente trebuie evitate pentru a nu creşte în greutate
6 septembrie 2017





Din aceeaşi categorie:
Broccoli te apără de ulcer
(2 ianuarie 2015)
130 vizualizări
Opt lucruri inedite despre cireşe
(10 iunie 2015)
738 vizualizări
A apărut pizza Iohannis cu salam de Sibiu
(23 noiembrie 2014)
220 vizualizări
Beneficiile uimitoare ale gogosarilor
(5 noiembrie 2015)
140 vizualizări
Fisticul te scapă de anxietate şi stres
(7 martie 2014)
243 vizualizări
Cinci alimente bune pentru protejarea ficatului
(27 octombrie 2014)
237 vizualizări
Cum se congelează alimentele corect
(10 august 2013)
180 vizualizări
Alimentele care îngraşă cel mai mult. Mare atenţie în ce cantitate le consumi!
(22 ianuarie 2021)
254 vizualizări
Avantajele consumului de mere
(16 iulie 2013 - Clara ION)
211 vizualizări
Ingredientul din bucătărie care e fatal în cantităţi mari. Medicii trag un semnal de alarmă
(28 noiembrie 2020)
246 vizualizări
Hrana energizantă înainte de Sărbători
(15 decembrie 2015)
194 vizualizări
Sucul miraculos despre care se spune că tratează cancerul în şase săptămâni. Este natural şi foarte uşor de preparat!
(19 octombrie 2020)
1732 vizualizări
17 ianuarie, Ziua Internaţională a Pizzei
(17 ianuarie 2021)
212 vizualizări
Prăjitură cu vişine
(2 iulie 2013)
157 vizualizări
Alertă alimentară în România. Produsul retras de urgenţă din magazine! Atenţie, îl consumă toţi românii
(7 aprilie 2022)
104 vizualizări
Plăcintă moldovenească
(10 februarie 2020 - Cristina IANCU)
609 vizualizări
Cum se fabrica Eugenia, desertul preferat al românilor VIDEO
(15 februarie 2017)
603 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole