Experimentele realizate de o echipă de cercetători din Statele Unite scot la iveală că substanţele chimice adăugate într-o varietate de alimente pot duce la apariţia obezităţii din cauza dezechilibrelor hormonale.
Un nou studiu publicat în Nature Communications detaliază cum cercetătorii de la Cedars-Sinai au elaborat o nouă abordare pentru testarea efectelor chimicalelor cunoscute ca disruptori endocrini asupra oamenilor, scrie Science Daily.
Cele trei chimicale testate în studiu sunt abundente pentru omul modern: butilhidroxitoluen (BHT sau E321), antioxidant găsit îndeosebi în cereale, acid perfluorooctanoic (teflon sau PFOA), găsit în unele ustensile de bucătărie precum tigăile şi tributyltin (TBT), care este un compus care se poate apărea în apă şi poate fi acumulat în peşti şi alte animale marine comestibile.
Savanţii au descoperit că expunerea îndelungată la aceste chimicale poate afecta semnalele trimise de sistemul digestiv la creier care permite oamenilor să ştie atunci când sunt „plini” în timpul unei mese. Astfel, atunci când acest semnal se întrerupe, oamenii continuă să mănânce, cauzând creşterea în greutate.
„Am descoperit că fiecare dintre aceste chimicale afectează hormonii care fac legătura între intestine şi creier”, precizează Dhruv Sareen, profesor asistent la Biomedical Sciences şi director la Induced Pluripotent Stem Cell Core Facility al Institutului Cedars-Sinai, şi autor al acestui studiu.
Dintre acestea, BHT-ul a produs cele mai grave efecte, susţine cercetătorul.
În cadrul experimentelor, Sareen şi echipa sa au obţinut sânge de la adulţi, iar prin introducerea unor gene au reprogramat şi au convertit celulele în celule stem pluripotente. Apoi, cercetătorii au cultivat cu ajutorul acestora ţesut epitelial, care are rolul de a înveli intestinele şi ţesut neuronal al regiunii hipotalamuslui, care reglează apetitul şi metabolismul.
Oamenii de ştiinţă au expus aceste ţesuturi la BHT, PFOA şi TBT, unul câte unul sau în combinaţii şi au observat ce se întâmpla în celule. Astfel, cercetătorii au descoperit că aceşti compuşi chimici au distrus reţelele care pregătesc şi dau funcţie hormonilor de comunicare între intestine şi creier.
De asemenea, chimicalele au afectat şi mitocondria celulelor care are rolul de a transforma hrana şi oxigenul în energie şi care are un rol esenţial în metabolism.
Deoarece s-au folosit celule „tinere”, studiul indică şi că aceste chimicale pot afecta o femeie însărcinată şi copilul din pântec.
E-urile sunt mai dăunătoare decât se credea: ce alimente trebuie evitate pentru a nu creşte în greutate
6 septembrie 2017





Din aceeaşi categorie:
Roşiile ne pot îmbolnăvi! Iată ce afecţiuni pot provoca sau pot agrava
(10 iulie 2020)
425 vizualizări
Regimul Dunkan- unul dintre cele mai bune regimuri ale momentului
(28 iunie 2013)
165 vizualizări
De ce este important micul dejun
(5 decembrie 2016)
97 vizualizări
Opt lucruri inedite despre cireşe
(10 iunie 2015)
733 vizualizări
Dulceaţă de căpşuni
(28 mai 2014)
1041 vizualizări
Apicultorii români vor taxe vamale pentru mierea provenită din ţările extracomunitare
(3 aprilie 2016)
224 vizualizări
Zece lucruri pe care nu le ştiai despre îngheţată
(29 mai 2018)
1203 vizualizări
Cătina-elixirul zeilor
(10 februarie 2020 - Cristina IANCU)
464 vizualizări
Frigărui asortate
(24 octombrie 2013)
116 vizualizări
Cojile de nuci, miracol pentru sănătate
(20 octombrie 2014)
557 vizualizări
Beneficiile nebănuite ale ciocolatei
(1 iulie 2013)
101 vizualizări
Rucola - de opt ori mai sănătoasă decât salata verde
(22 martie 2017)
606 vizualizări
Meniul zilei la Yell Wolf Pub. Reţeta ciorbei de fasole cu bacon
(19 noiembrie 2014)
190 vizualizări
Cinci fructe sănătoase pe care să le incluzi cât mai des în alimentaţie
(18 martie 2022)
62 vizualizări
Seminţele de muştar au efect antiinflamator, previn cancerul şi ajută în slăbire
(24 noiembrie 2015)
1414 vizualizări
Creşte lista îngheţatelor retrase din magazine, din cauza unui pesticid. Sunt zeci de sortimente
(13 august 2021)
333 vizualizări
Ambalajele unor produselor alimentare conţin substanţe chimice nocive
(29 octombrie 2015)
95 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole