Experimentele realizate de o echipă de cercetători din Statele Unite scot la iveală că substanţele chimice adăugate într-o varietate de alimente pot duce la apariţia obezităţii din cauza dezechilibrelor hormonale.
Un nou studiu publicat în Nature Communications detaliază cum cercetătorii de la Cedars-Sinai au elaborat o nouă abordare pentru testarea efectelor chimicalelor cunoscute ca disruptori endocrini asupra oamenilor, scrie Science Daily.
Cele trei chimicale testate în studiu sunt abundente pentru omul modern: butilhidroxitoluen (BHT sau E321), antioxidant găsit îndeosebi în cereale, acid perfluorooctanoic (teflon sau PFOA), găsit în unele ustensile de bucătărie precum tigăile şi tributyltin (TBT), care este un compus care se poate apărea în apă şi poate fi acumulat în peşti şi alte animale marine comestibile.
Savanţii au descoperit că expunerea îndelungată la aceste chimicale poate afecta semnalele trimise de sistemul digestiv la creier care permite oamenilor să ştie atunci când sunt „plini” în timpul unei mese. Astfel, atunci când acest semnal se întrerupe, oamenii continuă să mănânce, cauzând creşterea în greutate.
„Am descoperit că fiecare dintre aceste chimicale afectează hormonii care fac legătura între intestine şi creier”, precizează Dhruv Sareen, profesor asistent la Biomedical Sciences şi director la Induced Pluripotent Stem Cell Core Facility al Institutului Cedars-Sinai, şi autor al acestui studiu.
Dintre acestea, BHT-ul a produs cele mai grave efecte, susţine cercetătorul.
În cadrul experimentelor, Sareen şi echipa sa au obţinut sânge de la adulţi, iar prin introducerea unor gene au reprogramat şi au convertit celulele în celule stem pluripotente. Apoi, cercetătorii au cultivat cu ajutorul acestora ţesut epitelial, care are rolul de a înveli intestinele şi ţesut neuronal al regiunii hipotalamuslui, care reglează apetitul şi metabolismul.
Oamenii de ştiinţă au expus aceste ţesuturi la BHT, PFOA şi TBT, unul câte unul sau în combinaţii şi au observat ce se întâmpla în celule. Astfel, cercetătorii au descoperit că aceşti compuşi chimici au distrus reţelele care pregătesc şi dau funcţie hormonilor de comunicare între intestine şi creier.
De asemenea, chimicalele au afectat şi mitocondria celulelor care are rolul de a transforma hrana şi oxigenul în energie şi care are un rol esenţial în metabolism.
Deoarece s-au folosit celule „tinere”, studiul indică şi că aceste chimicale pot afecta o femeie însărcinată şi copilul din pântec.
E-urile sunt mai dăunătoare decât se credea: ce alimente trebuie evitate pentru a nu creşte în greutate
6 septembrie 2017





Din aceeaşi categorie:
Cartoful dulce ţine răceala la distanţă! Întăreşte sistemul imunitar, conţine fibre şi vitamina C
(11 februarie 2020)
267 vizualizări
10 paşi simpli, de la începător la „connoisseur” de vin
(19 iunie 2017)
251 vizualizări
Tort "Marble"
(26 iunie 2014)
308 vizualizări
Yell Wolf Pub te aşteaptă cu „Meniul zilei”. Ştii să prepari „Ciorba de perişoare”?
(24 noiembrie 2014)
362 vizualizări
Salată orientală
(4 decembrie 2013)
590 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
(2 aprilie 2024)
316 vizualizări
Cum e mai sănătos să mănânci merele: cu sau fără coajă?
(7 februarie 2016)
281 vizualizări
Secretele ouălor
(8 iulie 2013 - Clara ION)
262 vizualizări
Proprietăţile neştiute ale dafinului
(2 octombrie 2014)
153 vizualizări
Ce se întâmplă dacă mănânci banane zilnic. Schimbările imediate care au loc în corpul tău
(19 octombrie 2020)
523 vizualizări
6 curiozităţi despre mure
(17 iulie 2015)
505 vizualizări
Şi sarea, nu numai zahărul, joacă un rol în diabet
(1 martie 2016)
272 vizualizări
Avertisment ANPC: Unele citrice, tratate cu o substanţă posibil cancerigenă
(12 noiembrie 2017)
1311 vizualizări
Choux a la creme cu vanilie
(13 mai 2014)
168 vizualizări
Top 7 alimente care ne pun viaţa în pericol. Le mănânci frecvent, dar nu ştii cât de periculoase sunt!
(13 august 2019)
1149 vizualizări
Ciocolata nu îngraşă!
(16 noiembrie 2013)
206 vizualizări
Vrei să fii pregătit de apocalipsă? Un supermarket vinde un kit de supravieţuire!
(12 aprilie 2018)
99 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole