O nouă criză alimentară era aproape să înceapă datorită contaminării a sute de mii de ouă. Se pare că motivul ar fi fost crescătorii de păsări care au utilizat o substanţă foarte toxică pentru eradicarea paraziţilor. Produsul folosit ar fi fost compus din mai multe insecticide, fipronil, produs şi de firma germană BASF. Acesta poartă denumirea de Dega 16 şi este un produs pe bază de plante.

Potrivit Digi 24, Dega 16 conţine o moleculă utilizată în mod obişnuit în produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, dar este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările.

Se pare că fipronilul este considerat „moderat toxic” pentru om de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). El este periculos pentru rinichi, ficat şi tiroidă.

Germania a pus capăt rapid acestui început de criză. Ouăle comercializate de statul german proveneau în principal din Olanda. Primele lanţuri care au pus capăt comercializării acestor ouă, au fost lanţurile de supermarketuri Lidl şi Rewe.

Organismul german KAT, care îi are printre membri pe principalii producători de ouă din Germania şi din ţările limitrofe, a anunţat că 100 de crescătorii din Olanda au utilizat substanţa toxică şi au trebuit închise, cărora li se adaugă patru în Germania şi una în Belgia.

Consumatorii care au cumpărat ouă din loturile în cauză înainte ca ele să fie retrase de la vânzare sunt invitaţi să consulte portalul www.lebensmittelwarnung.de pentru a vedea dacă ele sunt sau nu sigure pentru consum.