Probabil, majoritatea oamenilor nu ştiu de unde provine usturoiul pe care îl cumpără de la supermarket sau, cu atât mai puţin, cel din mâncarea servită la restaurant. Deşi nu pare un detaliu demn de luat în seamă, problema este că usturoiul produs în China este toxic.
Din datele raportate la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură rezultă că usturoiul din China – tratat cu pesticide interzise în Uniunea Europeană – a fost importat de firme care produc amestecuri pentru industria cărnii. Mai exact, mixturi care sunt apoi vândute către societăţi care produc semipreparate. Astfel, în unele tipuri de mezel, salam, tobă, cârnaţi, crenvuşti se folosesc astfel de mixturi care conţin usturoi chinezesc.
Astfel, în condiţiile în care usturoiul chinezesc ajunge la raft având un preţ mai mic decât cel autohton, românii îl preferă în general, neştiind riscurile la care se expun. Situaţia de pe piaţa românească l-a alertat pe euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, care a decis să interpeleze Comisia Europeană pe această temă.
„România este de multe ori considerată ţara tuturor posibilităţilor, ţara în care, din cauza nivelului scăzut de trai şi a lipsei de oportunităţi, se face rabat de la calitate, astfel că multe produse ajung să fie exportate iar românii să se hrănească cu produse de calitate inferioară, mai ieftine şi provenite din importuri. În această situaţie se află şi banalul usturoi. Avem soiurile noastre de usturoi de toamnă, soi care este extrem de căutat de străini pentru calităţile şi gustul foarte bun. Cu toate acestea, românii ajung să cumpere de pe rafturile magazinelor şi, mai nou, chiar din pieţe, usturoi provenit din China. Problema cu acest produs importat este faptul că, de cele mai multe ori, controalele de calitate şi inventarierea pesticidelor cu care a fost tratat nu se poate face pentru că acesta vine fără rădăcină, iar rădăcina este singura care poate atesta clar substanţele care au fost folosite în procesul de creştere.
Trebuie atrasă atenţia asupra acestor importuri pentru că au existat cazuri, de exemplu în SUA, unde au fost înregistrate peste 100 de cazuri de decese doar din cauza usturoiului. Am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice măsurile care pot fi luate în vederea înăspririi controalelor pentru produsele extracomunitare şi supunerea produselor la analize mai amănunţite înainte de a ajunge spre comercializare. Totodată, autorităţile naţionale trebuie să informeze mai eficient consumatorii cu privire la riscurile la care se expun consumând produse de o calitate îndoielnică şi, de asemenea, să încurajeze consumul de produse româneşti care, în mod cert, sunt mult mai sănătoase şi mai autentice“, a explicat europarlamentarul român.
Usturoiul românesc merge la export, iar noi importăm usturoi contaminat!
25 iulie 2017





Din aceeaşi categorie:
A cincea ediţie a Congresului Internaţional al Vinului - Enofusión are loc la Madrid
(3 februarie 2015)
63 vizualizări
Fisticul te scapă de anxietate şi stres
(7 martie 2014)
243 vizualizări
Alimente care nu sunt chiar atât de sănătoase
(29 aprilie 2017)
392 vizualizări
Cireşele şi vişinele, beneficii şi contraindicaţii. Atenţie, fructele de sezon pot reprezenta un pericol major pentru sănătate!
(16 iunie 2020)
6799 vizualizări
Alimentul recomandat fumătorilor
(8 august 2013)
209 vizualizări
Ce trebuie să ştii despre uleiul de măsline italian
(26 martie 2017)
450 vizualizări
Somon cu ierburi aromate şi lămâie caramelizată VIDEO
(29 martie 2014)
226 vizualizări
Pâine făcută după reţete din comunism, din nou pe piaţă
(21 octombrie 2014)
267 vizualizări
Cum e mai sănătos să mănânci merele: cu sau fără coajă?
(7 februarie 2016)
265 vizualizări
Alimente miracol de primăvară
(29 februarie 2016)
248 vizualizări
Lupinul - planta care înlocuieşte carnea şi laptele
(26 ianuarie 2017)
418 vizualizări
Nucile previn bolile de inimă!
(4 octombrie 2013)
172 vizualizări
Specialişti nutriţie: Fructele nu îngraşă, chiar dacă au fructoză
(28 mai 2019)
117 vizualizări
Socată
(25 mai 2014)
225 vizualizări
Salata verde din supermarket, mai periculoasă decât un hamburger
(9 ianuarie 2015)
289 vizualizări
Despre murături
(23 august 2013)
210 vizualizări
Consumul de junk food afectează funcţiile cognitive
(18 noiembrie 2015)
65 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole