Probabil, majoritatea oamenilor nu ştiu de unde provine usturoiul pe care îl cumpără de la supermarket sau, cu atât mai puţin, cel din mâncarea servită la restaurant. Deşi nu pare un detaliu demn de luat în seamă, problema este că usturoiul produs în China este toxic.
Din datele raportate la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură rezultă că usturoiul din China – tratat cu pesticide interzise în Uniunea Europeană – a fost importat de firme care produc amestecuri pentru industria cărnii. Mai exact, mixturi care sunt apoi vândute către societăţi care produc semipreparate. Astfel, în unele tipuri de mezel, salam, tobă, cârnaţi, crenvuşti se folosesc astfel de mixturi care conţin usturoi chinezesc.
Astfel, în condiţiile în care usturoiul chinezesc ajunge la raft având un preţ mai mic decât cel autohton, românii îl preferă în general, neştiind riscurile la care se expun. Situaţia de pe piaţa românească l-a alertat pe euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, care a decis să interpeleze Comisia Europeană pe această temă.
„România este de multe ori considerată ţara tuturor posibilităţilor, ţara în care, din cauza nivelului scăzut de trai şi a lipsei de oportunităţi, se face rabat de la calitate, astfel că multe produse ajung să fie exportate iar românii să se hrănească cu produse de calitate inferioară, mai ieftine şi provenite din importuri. În această situaţie se află şi banalul usturoi. Avem soiurile noastre de usturoi de toamnă, soi care este extrem de căutat de străini pentru calităţile şi gustul foarte bun. Cu toate acestea, românii ajung să cumpere de pe rafturile magazinelor şi, mai nou, chiar din pieţe, usturoi provenit din China. Problema cu acest produs importat este faptul că, de cele mai multe ori, controalele de calitate şi inventarierea pesticidelor cu care a fost tratat nu se poate face pentru că acesta vine fără rădăcină, iar rădăcina este singura care poate atesta clar substanţele care au fost folosite în procesul de creştere.
Trebuie atrasă atenţia asupra acestor importuri pentru că au existat cazuri, de exemplu în SUA, unde au fost înregistrate peste 100 de cazuri de decese doar din cauza usturoiului. Am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice măsurile care pot fi luate în vederea înăspririi controalelor pentru produsele extracomunitare şi supunerea produselor la analize mai amănunţite înainte de a ajunge spre comercializare. Totodată, autorităţile naţionale trebuie să informeze mai eficient consumatorii cu privire la riscurile la care se expun consumând produse de o calitate îndoielnică şi, de asemenea, să încurajeze consumul de produse româneşti care, în mod cert, sunt mult mai sănătoase şi mai autentice“, a explicat europarlamentarul român.
Usturoiul românesc merge la export, iar noi importăm usturoi contaminat!
25 iulie 2017





Din aceeaşi categorie:
Produs contaminat cu salmonella comercializat într-un lanţ de magazine din România!
(20 martie 2018)
293 vizualizări
VIDEO Totul despre alimentatia sănătoasă la copii
(7 iunie 2022)
66 vizualizări
Ce se întâmplă dacă mănânci banane zilnic. Schimbările imediate care au loc în corpul tău
(19 octombrie 2020)
515 vizualizări
Topul producătorilor de bere din UE. Pe ce loc se află România
(9 august 2017)
363 vizualizări
Ingredientul banal care topeşte grăsimea de pe burtă. Trebuie să îl mănânci în fiecare zi
(24 septembrie 2020)
136 vizualizări
Grecia, locul perfect pentru o vacanţă culinară
(23 ianuarie 2017)
281 vizualizări
Cele mai rapide reţete de salate
(20 iulie 2013 - Clara ION)
263 vizualizări
Cele 38 de alimente care nu trebuie ţinute în frigider, sub nicio formă. Cu multe dintre ele, ai procedat greşit până acum
(2 iunie 2022)
768 vizualizări
Curry, un condiment pentru sănătate
(19 decembrie 2013)
206 vizualizări
Stufat de peşte
(4 aprilie 2015)
478 vizualizări
Ce boală gravă ascunde pofta exagerată de ciocolată
(14 septembrie 2015)
258 vizualizări
Dieta cu morcovi
(14 septembrie 2014)
212 vizualizări
Beneficiile somonului
(5 iulie 2013 - Clara ION)
686 vizualizări
Vinurile nobile, soluţia viticultorilor argentinieni pentru a face faţă concurenţei
(17 mai 2015)
205 vizualizări
Cât timp poţi păstra alimentele în congelator în condiţii optime. Aceasta este perioada maximă recomandată
(13 aprilie 2022)
1713 vizualizări
Prăjitură cu vişine
(2 iulie 2013)
150 vizualizări
DIETA cu avocado. Cum poţi slăbi rapid şi sănătos 5 kilograme într-o săptămână
(29 noiembrie 2019)
523 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
De ce să nu mănânci niciodată pepene roşu cu pâine sau cu brânză.
Publicat la data de 17 iunie 2025
-
Un brand al oraşului: Restaurantul lui Gherea din Gara Ploieşti
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an!
Publicat la data de 20 iunie 2025
-
Castelul Bran sau Castelul lui Dracula
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Vinete gratinate cu roşii şi brânzeturi rase
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Strategii de pariuri pe goluri – ce trebuie să ştii?
Publicat la data de 19 iunie 2025