Probabil, majoritatea oamenilor nu ştiu de unde provine usturoiul pe care îl cumpără de la supermarket sau, cu atât mai puţin, cel din mâncarea servită la restaurant. Deşi nu pare un detaliu demn de luat în seamă, problema este că usturoiul produs în China este toxic.
Din datele raportate la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură rezultă că usturoiul din China – tratat cu pesticide interzise în Uniunea Europeană – a fost importat de firme care produc amestecuri pentru industria cărnii. Mai exact, mixturi care sunt apoi vândute către societăţi care produc semipreparate. Astfel, în unele tipuri de mezel, salam, tobă, cârnaţi, crenvuşti se folosesc astfel de mixturi care conţin usturoi chinezesc.
Astfel, în condiţiile în care usturoiul chinezesc ajunge la raft având un preţ mai mic decât cel autohton, românii îl preferă în general, neştiind riscurile la care se expun. Situaţia de pe piaţa românească l-a alertat pe euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, care a decis să interpeleze Comisia Europeană pe această temă.
„România este de multe ori considerată ţara tuturor posibilităţilor, ţara în care, din cauza nivelului scăzut de trai şi a lipsei de oportunităţi, se face rabat de la calitate, astfel că multe produse ajung să fie exportate iar românii să se hrănească cu produse de calitate inferioară, mai ieftine şi provenite din importuri. În această situaţie se află şi banalul usturoi. Avem soiurile noastre de usturoi de toamnă, soi care este extrem de căutat de străini pentru calităţile şi gustul foarte bun. Cu toate acestea, românii ajung să cumpere de pe rafturile magazinelor şi, mai nou, chiar din pieţe, usturoi provenit din China. Problema cu acest produs importat este faptul că, de cele mai multe ori, controalele de calitate şi inventarierea pesticidelor cu care a fost tratat nu se poate face pentru că acesta vine fără rădăcină, iar rădăcina este singura care poate atesta clar substanţele care au fost folosite în procesul de creştere.
Trebuie atrasă atenţia asupra acestor importuri pentru că au existat cazuri, de exemplu în SUA, unde au fost înregistrate peste 100 de cazuri de decese doar din cauza usturoiului. Am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice măsurile care pot fi luate în vederea înăspririi controalelor pentru produsele extracomunitare şi supunerea produselor la analize mai amănunţite înainte de a ajunge spre comercializare. Totodată, autorităţile naţionale trebuie să informeze mai eficient consumatorii cu privire la riscurile la care se expun consumând produse de o calitate îndoielnică şi, de asemenea, să încurajeze consumul de produse româneşti care, în mod cert, sunt mult mai sănătoase şi mai autentice“, a explicat europarlamentarul român.
Usturoiul românesc merge la export, iar noi importăm usturoi contaminat!
25 iulie 2017





Din aceeaşi categorie:
Algele marine, „super-alimente” contra riscurilor cardiovasculare
(12 decembrie 2015)
157 vizualizări
Ce se întâmplă în organismul tău atunci când mănânci avocado în fiecare zi
(25 noiembrie 2019)
343 vizualizări
Medicul nutriţionist Mihaela Billic: Alimentul care “ne roade precum rugina”
(7 ianuarie 2018)
790 vizualizări
Plăcintă turcească cu feta şi verdeaţă- borek
(18 iulie 2013 - Clara ION)
1266 vizualizări
Friptură de miel cu miere
(9 aprilie 2014)
257 vizualizări
Cafeaua la filtru este mai sănătoasă decât cea pregătită la ibric
(28 ianuarie 2016)
378 vizualizări
Un român vrea să coacă prima pâine în spaţiu
(13 iunie 2017)
217 vizualizări
Novacul afumat de Ţara Bârsei, certificat de Comisia Europeană
(7 aprilie 2017)
231 vizualizări
Ostropel din carne de pui
(17 octombrie 2013)
193 vizualizări
Zahărul, la fel de periculos ca şi tutunul
(16 februarie 2015)
137 vizualizări
Alimente care nu sunt chiar atât de sănătoase
(29 aprilie 2017)
396 vizualizări
Sucul de portocale, supliment de energie pentru creier
(28 august 2015)
360 vizualizări
Atenţie la roşiile cu “ţugui”!
(3 iulie 2014)
622 vizualizări
Ce efect au asupra corpului tău ingredientele din băuturile energizante
(15 iulie 2017)
213 vizualizări
Plachie de crap
(20 iulie 2013 - Clara ION)
185 vizualizări
Culoarea si greutatea tacamurilor influenteaza gustul
(27 iunie 2013)
99 vizualizări
Un român a bătut italienii la pizza - Locul doi la Campionatul European de Pizza
(16 iunie 2014)
175 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole