Probabil, majoritatea oamenilor nu ştiu de unde provine usturoiul pe care îl cumpără de la supermarket sau, cu atât mai puţin, cel din mâncarea servită la restaurant. Deşi nu pare un detaliu demn de luat în seamă, problema este că usturoiul produs în China este toxic.
Din datele raportate la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură rezultă că usturoiul din China – tratat cu pesticide interzise în Uniunea Europeană – a fost importat de firme care produc amestecuri pentru industria cărnii. Mai exact, mixturi care sunt apoi vândute către societăţi care produc semipreparate. Astfel, în unele tipuri de mezel, salam, tobă, cârnaţi, crenvuşti se folosesc astfel de mixturi care conţin usturoi chinezesc.
Astfel, în condiţiile în care usturoiul chinezesc ajunge la raft având un preţ mai mic decât cel autohton, românii îl preferă în general, neştiind riscurile la care se expun. Situaţia de pe piaţa românească l-a alertat pe euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, care a decis să interpeleze Comisia Europeană pe această temă.
„România este de multe ori considerată ţara tuturor posibilităţilor, ţara în care, din cauza nivelului scăzut de trai şi a lipsei de oportunităţi, se face rabat de la calitate, astfel că multe produse ajung să fie exportate iar românii să se hrănească cu produse de calitate inferioară, mai ieftine şi provenite din importuri. În această situaţie se află şi banalul usturoi. Avem soiurile noastre de usturoi de toamnă, soi care este extrem de căutat de străini pentru calităţile şi gustul foarte bun. Cu toate acestea, românii ajung să cumpere de pe rafturile magazinelor şi, mai nou, chiar din pieţe, usturoi provenit din China. Problema cu acest produs importat este faptul că, de cele mai multe ori, controalele de calitate şi inventarierea pesticidelor cu care a fost tratat nu se poate face pentru că acesta vine fără rădăcină, iar rădăcina este singura care poate atesta clar substanţele care au fost folosite în procesul de creştere.
Trebuie atrasă atenţia asupra acestor importuri pentru că au existat cazuri, de exemplu în SUA, unde au fost înregistrate peste 100 de cazuri de decese doar din cauza usturoiului. Am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice măsurile care pot fi luate în vederea înăspririi controalelor pentru produsele extracomunitare şi supunerea produselor la analize mai amănunţite înainte de a ajunge spre comercializare. Totodată, autorităţile naţionale trebuie să informeze mai eficient consumatorii cu privire la riscurile la care se expun consumând produse de o calitate îndoielnică şi, de asemenea, să încurajeze consumul de produse româneşti care, în mod cert, sunt mult mai sănătoase şi mai autentice“, a explicat europarlamentarul român.
Usturoiul românesc merge la export, iar noi importăm usturoi contaminat!
25 iulie 2017





Din aceeaşi categorie:
În timpul caniculei evitaţi consumul de alcool şi cafea; beţi multă apă
(4 august 2017)
255 vizualizări
Usturoiul negru, leguma miraculoasă cu efecte fantastice asupra sănătăţii
(13 noiembrie 2014)
370 vizualizări
Ingredientul din bucătărie care e fatal în cantităţi mari. Medicii trag un semnal de alarmă
(28 noiembrie 2020)
241 vizualizări
TOP 10 cele mai sănătoase alimente
(9 iulie 2013 - Clara ION)
210 vizualizări
Yell Wolf Pub te aşteaptă cu „Meniul zilei”. Află cum se prepară "Aripioare picante"?
(21 noiembrie 2014)
212 vizualizări
De ce alcoolul te adoarme, apoi te face mai alert?
(14 mai 2017)
630 vizualizări
Şase alimente pe care un specialist în toxiinfecţie alimentară nu le-ar mânca niciodată
(30 iulie 2016)
692 vizualizări
Alertă alimentară: Ouă contaminate cu o substanţă chimică periculoasă pentru oameni au ajuns în consum
(11 ianuarie 2019)
125 vizualizări
Trucuri simple pentru cel mai bun şi mai arătos cozonac
(19 aprilie 2020)
209 vizualizări
De ce trebuie să consumăm aloe vera
(12 mai 2015)
100 vizualizări
Cele mai toxice 5 alimente pe care le consumăm foarte des. Se poate intra din comă din cauza lor!
(3 iulie 2020)
1036 vizualizări
Cafeaua poate proteja organismul de cinci boli
(5 februarie 2017)
560 vizualizări
Secretele ouălor
(8 iulie 2013 - Clara ION)
207 vizualizări
Scrumbia afumată de Dunăre ar putea deveni vedetă europeană
(21 aprilie 2018)
185 vizualizări
Somon cu ierburi aromate şi lămâie caramelizată VIDEO
(29 martie 2014)
225 vizualizări
Uscarea ciupercilor
(8 septembrie 2013)
519 vizualizări
Smoothie de primăvară
(10 mai 2015)
217 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Industria serviciilor financiare trece printr-o transformare semnificativă,
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Istoria Atenei
Publicat la data de 28 martie 2025
-
Cele mai periculoase destinaţii turistice pentru femei
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Fructele cu cele mai puţine calorii. Poţi să mănânci oricât, nu te îngraşi
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Lucruri inedite despre mere
Publicat la data de 28 martie 2025