Tot mai mulţi oameni întreabă ce vin să bea şi vor să înveţe mai multe despre acesta. Iată cei 10 paşi care le-ar putea folosi celor care vor să facă cunoştinţă cu vinul.
- Cumpără nişte pahare decente, nu „vaze turceşti turnate”, pe care le găseşti în mai toate restaurantele. Ia nişte pahare de mărime medie, cu picior, uşoare, cu sticlă subţire, ca să poţi analiza bine vinul pe care l-ai pus înăuntru. Spală-le cu mâna, nu în maşina de spălat. Poţi cumpăra pahare foarte bune de la Riedel (ai de unde alege, în funcţie de bugetul pe care vrei să-l investeşti), sau de la Vinimondo, unde găseşti pahare foarte bune, cu 15 lei.
- Ia câteva ustensile necesare pentru noul hobby: o frapieră, sau măcar un sac de gel, pe care îl poţi ţine la rece în frigider şi în care să poţi pune gheaţă cu apă. Găseşte un tirbuşon confortabil, personal îl recomand pe cel în 2 trepte, clasic. Eventual, ia şi un „drop stop”, ca să nu curgă ultima picătură pe faţa de masă, mai ales la vinul roşu.
- Alege câteva vinuri pe care să le ai acasă. O Fetească Regală, fiindcă o poţi bea cu sau fără mâncare, sau un Pinot Gris, care are aceeaşi calitate sinceră. Pe ambele le poţi asocia cu brânză nematurată, proaspătă, salată sau peşte slab. Neapărat, să ai şi un vin roşu, Merlot, fiindcă este versatil. Vinurile pe care le ţii acasă nu trebuie să fie foarte scumpe. Caută-le pe cele între 18-25 lei, deşi s-ar putea să ai noroc şi cu un vin de 9 lei din Lidl.
- Ai grijă unde păstrezi vinul. Cel mai rău loc este pe frigider, căldura şi vibraţiile pot face ravagii. Dacă spaţiul îţi permite, pune sticlele într-un un raft ferit de lumina solară directă. Oricum, păstrează vinul în cel mai întunecat şi rece loc din casă.
- Scrie notiţe când deguşti, ca să memorezi vinul. Fă-ţi propriile tale asocieri. Sau ai putea utiliza o aplicaţie pe smartphone, sunt o grămadă. Notează producătorul, anul de recoltă, brandul, preţul de achiziţie, aspect, miros, aromă şi/sau buchet, gust şi impresia generală. De exemplu: Feluga Pinot Grigio, 15€, galben pai, citrice, viguros şi s-a potrivit foarte bine la midiile în sos de vin sau la salata Caesar. O aplicaţie foarte utilă e Vivino, care te poate ajuta să găseşti vinurile după preţ. Astfel de aplicaţii sunt nişte ghiduri super eficiente pentru urmărirea vinurilor favorite.
- Împrieteneşte-te cu cel care vinde vinurile la magazinul de specialitate preferat. Înscrie-te să primeşti newsletter-uri despre evenimentele sau promoţiile magazinului. Participă la degustări gratuite, încearcă vinurile înainte să le cumperi. Întreabă de chilipiruri - cei care vând vinul sunt fericiţi să ţi le poată împărtăşi. În final, profită de orice ofertă sau reducere pentru a-ţi alcătui propria colecţie.
- Găseşte vinuri bune şi ieftine. Adevăraţii „connoisseur” -i sunt cei care ştiu că adevărata satisfacţie stă în găsirea unui vin bun şi ieftin; poate nu ştiaţi, dar cel mai bun roze din lume costă doar 8 USD. Crede-mă, România este plină de astfel de vinuri. De exemplu, mie mi s-a întâmplat să găsesc un astfel de vin cu 10 lei la Lidl, simplu şi corect.
- Nu desconsidera vinurile la „bag in box” (BIB), găseşti vinuri bune şi corecte (a fost şi un concurs pentru vinurile la BIB) de la cei mai buni producători. S-ar putea să ai nevoie să bei doar un pahar de vin, sau să ai nevoie de vin pentru gătit, iar un BIB se păstrează timp îndelungat. Şi găseşti acum orice tip de vin în acest ambalaj.
- Iniţiază un club de degustări de vin. Găzduieşte-l, pe rând, în gaşca ta de amici şi, la fiecare întâlnire, fiecare participant trebuie să vină cu o sticlă de vin (dacă sunteţi peste 20 de persoane, aveţi nevoie de 2 sticle). Oferă pâine, brânză şi apă. Împărtăşiţi opinii, discutaţi în timp ce degustaţi. Nu uitaţi că degustarea este subiectivă, mai mult o compunere, o descriere, decât un test cu „adevărat sau fals”.
- Continuă să experimentezi. Degustă tot timpul, asta este cheia învăţării. Încearcă tot timpul vinuri noi, pe lângă cele preferate. Bucură-te, simte, povesteşte şi îndrăgosteşte-te.