Este important de ştiut că ceea ce mâncăm influenţează în mare măsură capacitatea noastră de concentrare, dar şi, în general, starea noastră emoţională, existând o serie de alimente care pot îmbunătăţi, prin consumarea lor, funcţiile creierului, susţine nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, peştele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne, atuurile acestuia fiind proteinele de calitate şi grăsimile cu valoare biologică ridicată — renumiţii acizi graşi omega 3, capabili să ţină la distanţă numeroase boli.

„Ei sunt capabili să îmbunătăţească activitatea intelectuală, mai exact stimulează buna funcţionare a creierului. Peştele are de asemenea un conţinut valoros de vitamine din grupul B — importante pentru sistemul nervos, vitamina A — necesară pentru sănătatea pielii şi a ochilor, vitamina D — esenţială pentru asimilarea calciului în oase, dar şi minerale — fosfor, iod, calciu, zinc, fier”, a afirmat Lygia Alexandrescu.

Ea a spus că nucile care au formă asemănătoare cu a creierului uman sunt considerate un aliment complet şi au efect benefic pentru creier întrucât sunt bogate în acizi graşi omega 3, energie şi fier, care asigură o bună oxigenare a acestuia şi îi cresc abilitatea de se menţine alert şi de a reţine mai uşor informaţia.

„Piramida nutriţională are la bază, produsele cerealiere integrale şi aici cel mai la îndemână ne este pâinea. Lăsând la o parte gustul ei bun, trebuie menţionat faptul că pâinea făcută din făină integrală este un aliment foarte hrănitor şi bogat în energie. În comparaţie cu făina alba, făina integrală conţine de opt ori mai multe minerale, de zece ori mai multe vitamine şi de trei ori mai multe fibre”, a explicat nutriţionistul.

Lygia Alexandrescu a arătat că mărul este o sursă bogată de antioxidanţi, mai ales quercitina, substanţă nutritivă care creşte capacitatea de a memora, de enzime sănătoase care ajută digestia, dar şi de vitamina C şi fibre esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Legumele crucifere printre care se numără varza, conopida, broccoli şi varza de Bruxelles au un puternic efect protector asupra sistemului nervos, mucoaselor, în special ale sistemelor respirator şi digestiv, fiind prin aceasta adevăraţi paznici ai acestor organe împotriva infecţiilor, a spus Lygia Alexandrescu.

Aceste legume sunt bogate în nutrienţi antioxidanţi ca betacarotenul, vitamina C sau seleniul care protejează organismul de toate toxinele absorbite din mediul poluat.

Spanacul este o plantă din familia amarantaceelor ce conţine o serie de substanţe nutritive necesare pentru o bună activitate cerebrală şi un sistem imunitar funcţional: fier, calciu, clorofilă, beta-caroten (necesar pentru formarea vitaminei A), vitamina C, B6, sodiu şi potasiu. Sulful pe care-l conţine spanacul ajută la eliminarea toxinelor din organism, iar vitamina A ajuta la îmbunătăţirea vederii pe timp de noapte. Datorită conţinutului mare de compuşi flavonoizi, spanacul este un aliment medicament”, a susţinut nutriţionistul.

De asemenea, oul este un aliment complet care conţine proteine de cea mai bună calitate.

Gălbenuşul conţine un nivel ridicat de colină (vitamina B7) şi lecitină care contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor neurologice, la reducerea inflamaţiilor din organism, la dezvoltarea creierului în diverse stadii de creştere şi la producerea serotoninei şi dopaminei, cunoscute drept hormoni ai stării de bine, ai fericirii”, a mai arătat Lygia Alexandrescu.