Novacul afumat de Ţara Bârsei a fost certificat la nivel european. România mai mare 3 produse protejate: magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibăneşti şi salamul de Sibiu.
Peştele e tranşat şi afumat la cald, cu rumeguş de esenţă tare.
Ceea ce îl face deosebit este faptul că novacul ajunge la greutatea pentru procesare într-o perioada mai lungă, iar cantitatea de grăsime este redusă la jumătate faţă de novacul crescut la şes.
Fileurile sunt de culoare de la galben-auriu cu reflexe metalice, spre cafeniu, cu textură fibroasă, fără depuneri de grăsime, cu gust uşor afumat şi puţin sărat.
Novacul afumat din Ţara Bârsei va deveni oficial al patrulea produs românesc protejat în 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Cârnaţii de Pleşcoi şi scrumbia de Dunăre afumată ar putea fi următoarele produse certificate de Comisia Europeană.
În anul 2016, la nivel mondial erau garantate peste 1.500 de produse tradiţionale din care UE deţinea supremaţia cu 1.404. Cele mai multe produse protejate le au Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96).
Novacul afumat de Ţara Bârsei, certificat de Comisia Europeană
7 aprilie 2017
- citeşte totul despre:
- novac afumat,
- tara barsei,
- certificat,
- romania,
- produse,
- protejate,
- magiun,
- telemea



Din aceeaşi categorie:
VIDEO Fructe şi legume proaspte: o alimentaţie de nota 10
(15 octombrie 2023)
173 vizualizări
Fructele care combat cancerul
(30 ianuarie 2017)
133 vizualizări
Dulceaţa de ceapă roşie, delicatesa franţuzească din bucătăriile de pe litoral
(3 mai 2015)
396 vizualizări
Conopidă pane
(12 noiembrie 2013)
175 vizualizări
Nutritionist: Cuvantul magic pentru sărbători este cumpătare
(24 decembrie 2017)
228 vizualizări
Proiect privind privind suprataxarea sucurilor cu zahăr, pentru descurajarea consumului şi reducerea anumitor boli grave
(17 aprilie 2018)
57 vizualizări
Fructele care încep să cucerească România. Sunt aur curat pentru sănătatea ta
(5 aprilie 2022)
167 vizualizări
Este cel mai toxic aliment din lume, dar românii îl consumă ca pe o delicatesă
(14 aprilie 2019)
326 vizualizări
Cum se fabrica Eugenia, desertul preferat al românilor VIDEO
(15 februarie 2017)
600 vizualizări
Culoarea si greutatea tacamurilor influenteaza gustul
(27 iunie 2013)
98 vizualizări
Patru linguriţe de ulei de măsline pe zi scad riscul de infarct în şase săptămâni
(22 noiembrie 2014)
98 vizualizări
Depresia poate fi prevenită şi prin consumul de peşte
(8 decembrie 2015)
69 vizualizări
Curiozităţi despre cafea
(14 iulie 2013 - Cristina IANCU)
179 vizualizări
Sibiu ar putea deveni prima Regiune Gastronomică Europeană din România
(25 septembrie 2016)
286 vizualizări
În ce alimente se găseşte vitamina D, care ajută sistemul imunitar să lupte cu COVID-19
(12 noiembrie 2020)
353 vizualizări
Top 7 alimente care ne pun viaţa în pericol. Le mănânci frecvent, dar nu ştii cât de periculoase sunt!
(13 august 2019)
1148 vizualizări
Reţetă de 1 Decembrie: Fasole cu ciolan
(1 decembrie 2014)
294 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole