Novacul afumat de Ţara Bârsei a fost certificat la nivel european. România mai mare 3 produse protejate: magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibăneşti şi salamul de Sibiu.

Peştele e tranşat şi afumat la cald, cu rumeguş de esenţă tare.

Ceea ce îl face deosebit este faptul că novacul ajunge la greutatea pentru procesare într-o perioada mai lungă, iar cantitatea de grăsime este redusă la jumătate faţă de novacul crescut la şes.

Fileurile sunt de culoare de la galben-auriu cu reflexe metalice, spre cafeniu, cu textură fibroasă, fără depuneri de grăsime, cu gust uşor afumat şi puţin sărat.

Novacul afumat din Ţara Bârsei va deveni oficial al patrulea produs românesc protejat în 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Cârnaţii de Pleşcoi şi scrumbia de Dunăre afumată ar putea fi următoarele produse certificate de Comisia Europeană.

În anul 2016, la nivel mondial erau garantate peste 1.500 de produse tradiţionale din care UE deţinea supremaţia cu 1.404. Cele mai multe produse protejate le au Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96).