Stilul de viaţă are un rol foarte important, în afară de componenta genetică, pentru a putea menţine organismul într-o bună stare de funcţionare, subliniază nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, lupta anticancer este un subiect care, din păcate, este din ce în ce mai actual şi trebuie să înceapă practic de la vârste foarte fragede, iar dieta anticancerigenă poate fi una din armele care trebuie folosite.

Când spunem stil de viaţă ne gândim evident şi la ceea ce mâncăm şi la câtă mişcare facem şi la câte ore de somn pe noapte avem şi la felul în care ştim să abordăm stresul şi la cât de pozitiv privim lucrurile. Din punct de vedere alimentar, există câteva ingrediente care nu trebuie să lipsească din dieta unei persoane care doreşte să-şi păstreze cât mai mult sănătatea”, a spus nutriţionistul.

Lygia Alexandrescu a arătat că fibrele alimentare sunt esenţiale pentru sănătatea colonului şi, în acelaşi timp, ajută la scăderea nivelului colesterolului şi stabilizează valoarea glicemiei. Ele se găsesc în fructele proaspete, în tărâţe şi în legumele cu frunze verzi, iar un aport zilnic de 30-40 g ar fi suficient.

„Evitarea zahărului rafinat şi a produselor zaharoase (prăjituri, bomboane, pâine albă) — marea problemă a consumului crescut de zahăr este că se înlocuiesc alimentele încărcate cu nutrienţi, adică este aleasă o bomboană (care nu conţine nici minerale, nici vitamine, nici fibre), în loc să fie ales un măr. Toate produsele zaharoase delicioase de altfel şi mai ales aspectuoase sunt un amestec nefericit de grăsimi, zahăr şi aditivi alimentari şi de aceea trebuie evitate cât de mult posibil. Este bine ştiut faptul că un consum excesiv al acestor zaharuri conduce mai întâi la hipoglicemie, apoi la diabet şi la complicaţiile asociate, boli cardiovasculare, colesterol crescut, hiperactivitate, depresie, obezitate”, a explicat nutriţionistul.

Avocado este un fruct oleaginos cu mare densitate nutritive, care consumat în forme cât mai naturale poate ajuta la scăderea colesterolului nociv LDL şi se pare că ar putea scădea incidenţa unor tipuri de cancere.

Potrivit nutriţionistului, consumul de avocado aduce un mare aport de fitoestrogeni care ajută la diminuarea simptomelor asociate cu menopauza şi oferă protecţie împotriva osteoporozei.

Ceaiul verde este o băutură delicioasă şi la îndemâna oricui, plin de antioxidanţi naturali şi pe care asiaticii îl consumă din abundenţă pentru scăderea colesterolului şi reducerea incidenţei infarctului cardiac. Spre deosebire de ceaiul negru, care în procesul de fabricaţie mai întâi este fermentat, ceaiul verde este doar înăbuşit în vapori de apă ceea ce ajută la păstrarea antioxidanţilor în compoziţia sa”, a susţinut Alexandrescu.

Antioxidanţii naturali nu trebuie să lipsească din alimentaţie pentru că ei sunt cei care se luptă cu radicalii liberi, cauza principală a îmbătrânirii şi apariţiei cancerelor. Sursele de antioxidanţi sunt numeroase : fructele proaspete, legumele proaspete, ceaiul verde, seminţele de susan, etc.

Lygia Alexandrescu a spus că uleiul de măsline şi usturoiul sunt două ingrediente care fac mâncarea mai delicioasă şi mai sănătoasă.

„Uleiul de măsline are în compoziţia lui grăsimi mononesaturate care ajută la scăderea incidenţei bolii cardiace şi a cancerului, în special folosit crud în salate şi adăugat în mâncare după ce aceasta a fost preparată. Usturoiul conţine peste 100 de compuşi chimici cu proprietăţi terapeutice, fiind un ingredient gustos, dar şi un medicament folosit de secole. Astfel el ajută la scăderea colesterolului, normalizarea presiunii arteriale şi din cele mai vechi timpuri a fost considerat un antibiotic natural”, a mai explicat nutriţionistul.

Apa, a adăugat Alexandrescu, este componenta primordială a organismului uman şi de aceea nu trebuie uitată.

„Hidratarea zilnică trebuie să fie completă şi acest lucru se poate asigura consumând minim 30 ml/kg corp/zi”, a spus ea.