Ingrediente (pentru 32-40 ineluşe)

 

Pentru ineluşe: - trei cartofi mari roşii, curăţaţi de coajă şi tăiaţi în bucăţi mari

-110 grame de smântână grasă

- jumătate de pachet de unt

- 70 de grame de ceapă tocată şi călită

- 10 grame de arpagic tăiat fin

- 65 de grame de făină de orez

- 75 de grame de pudră de usturoi

- 50 de grame de pudră de ceapă

- 50 de grame de boia dulce

- două ouă bătute uşor

- sare şi piper după gust

Pentru sos: - 120 de grame de maioneză

- 60 de grame de iaurt

- o lingură de suc de lămâie

- câteva fire de pătrunjel şi de mărar

- puţin muştar uscat (praf sau bobiţe)

- sare şi piper după gust

 

Mod de preparare

 

Cartofii se fierb timp de 20-25 de minute, până când furculiţa intră uşor în ei. Se scurg de apă şi se pisează cu smântână şi cu unt, până când se omogenizează. Apoi se adaugă ceapa caramelizată, arpagicul şi se condimentează cu sare şi piper. Acest amestec se întinde într-o tavă, într-un strat gros de aproximativ un centimetru şi se lasă la congelator timp de 4-6 ore, până când se va întări. Între timp, se amestecă într-un bol făina, pudra de usturoi şi de ceapă şi boiaua dulce.

Odată congelat amestecul de cartofi, se taie cercuri de 3-4 centimetri diametru (de obicei, ies cam 32-40 de cerculeţe), care se găuresc în mijloc, pentru a căpăta aspectul unei gogoşi. Inelele astfel rezultate se trec prin amestecul de făină şi prin ouăle bătute (ca la şniţele) şi apoi din nou prin făină (asiguraţi-vă că sunt complet acoperite).

Pune aceste ineluşe pe o tavă în care ai întins o foaie de copt şi lasă-le la congelator alte 4-6 ore, timp în care poţi amesteca ingredientele pentru sos. Scoase de la congelator, inelele de cartofi se prăjesc timp de 4-6 minute, până când se auresc.

Se scot pe o farfurie acoperită cu prosoape din hârtie pentru a ajuta la scurgerea excesului de ulei. Ineluşele se servesc cu sosul alb.