Cartofii prăjiţi sunt printre mâncărurile preferate ale oamenilor de toate vârstele, clasele sociale sau naţionalităţi. Ştim că nu sunt sănătoşi şi totuşi, adesea, nu ne putem abţine să nu-i mâncăm.
Cartoful a fost intens blamat din cauză că are indicele glicemic mare şi îngraşă. Însă indicele glicemic al cartofului "păleşte" în comparaţie cu cel al dulciurilor. De fapt, ei se află în topul celor mai sănătoase alimente, datorită amestecului complex de carbohidraţi, vitamine şi fibre. În acest sens, nutriţioniştii recomandă cartofii dulci, care nu sunt doar gustoşi, ci şi extrem de sănătoşi. Forma alungită la unul dintre capete este ceea ce-i diferenţiază de cartofii obişnuiţi. Ei sunt bogaţi în betacaroten, antioxidanţi, vitamina C, dar şi alte substanţe benefice pentru sănătate. Dar toate aceste aspecte sănătoase dispar odată cu gătirea lor prin prăjire.
Din păcate, cu toate că sunt gustoşi, cartofii prăjiţi dăunează sănătăţii corpului nostru, deoarece conţin foarte multe toxine, care afectează anumite organe, precum ficatul sau inima.
Câte calorii au cartofii prăjiţi
De multe ori tentaţia de a mânca cartofi prăjiţi vine de la fast-food-uri, şi aţi observat că pe meniu există porţii mici, medii şi mari. Există o mare diferenţă între a consuma o porţie mică de cartofi prăjiţi şi de a comanda cea mai mare porţie din meniu. De exemplu, în restaurantele McDonald’s, un meniu mediu conţine un număr de 380 de calorii şi 19 grame de grăsime, în timp ce un meniu pentru copii conţine 100 de calorii şi cinci grame de grăsime.
În general, cu aproximaţie, o porţie de cartofi prăjiţi de 100 de grame conţine 320 de calorii, 8.2 grăsimi, 38 carbohidraţi (atenţie pentru cei care ţin cure de slăbire hipocalorice) şi doar 3.44 proteine.
Câte calorii au cartofii prăjiţi. Ce să consumaţi în locul cartofilor prăjiţi
Cartofii prăjiţi pot fi înlocuiţi cu succes de cartofii copţi. Aceştia din urmă conţin o mulţime de microelemente care pot fi absorbite cu uşurinţă în organism, printre ele numărându-se potasiul, fosforul, vitamina B1 şi fierul.
Cartofii tăiaţi în felii groase şi presăraţi cu ierburi aromate nu îngraşă şi reprezintă o sursă excepţională de vitamine şi carbohidraţi sănătoşi, care protejează împotrivă bolilor cardiovasculare.