Uleiul de măsline extravirgin este benefic pentru sănătate, fiind o sursă de antioxidanţi şi acizi graşi mononesaturaţi. Din păcate, aproximativ 70% din uleiul de măsline etichetat ca extravirgin este de fapt falsificat.
În funcţie de produs şi de felul în care este obţinut, dar şi după perioada în care au fost culese fructele, uleiul de măsline se clasifică în diferite categorii: extravirgin, pur, de tescovină şi de seminţe.
Însă faptul că pe etichetă scrie ''ulei de măsline extravirgin'', sau că poţi citi ''certificate'', nu înseamnă că aşa este şi în realitate. S-a demonstrat că 69% din uleiul de măsline extravirgin importat şi vândut în California nu are proprietăţile adevăratului ulei de măsline extravirgin.
Conform ''Raportului Consumatorilor''(2012) din SUA, în urma testării a 23 de branduri de ulei de măsline extravirgin din Italia, Spania şi California, doar 9 au trecut expertiza, cu toate că pe etichetă scria ulei de masline extavirgin.
Termenul de ”extravirgin” se referă la uleiul de măsline de cea mai bună calitate, cu o aromă puternică, provenind din prima procesare a măslinelor. Majoritatea uleiurilor de măsline din comerţ sunt amestecuri cu alte uleiuri vegetale mai ieftine si mai slabe calitativ.
Reprezentanţii din industria uleiului semnalează că normele actuale permit producătorilor ca uleiul extravirgin comercializat să aibă o gamă largă de însuşiri, fapt ce a dus la o serie de practici frauduloase în acest domeniu.
Ce este uleiul de măsline virgin?
În primul rând uleiul trebuie să provină din măsline proaspete ce au fost zdrobite prin metode mecanice până se obţine o pastă. Extracţia uleiului se face prin anumite metode (stoarcere sau centrifugare), fără a se utiliza căldura sau produse chimice. Nu trebuie tratate chimic sub nicio formă.
Ca fruct, măslina conţine antioxidanţi naturali ce protejează arborele pe toată durata sa de viaţă. Cu cât arborele este mai bătrân cu atât conţine mai mulţi antioxidanţi, astfel că arborii de măslin care au peste 100 de ani, au fructele cele mai bogate în antioxidanţi. Uleiul de măsline extravirgin presat la rece este cel mai bun.
Recomandări pentru a recunoaşte un ulei de măsline extravirgin veritabil
Este indicat ca recolta să fie din anul în curs. Căutaţi pe etichetă data recoltării fructelor şi a îmbutelierii uleiului: cu cât e mai proaspăt cu atât e mai bine. Întrucât fructele sunt de obicei presate imediat după recoltare, uleiul nu trebuie să fie mai vechi de un an.
Cumpăraţi ulei îmbuteliat în sticle închise la culoare, care îl protejează de oxidare. Acest proces distruge antioxidanţii fragili din ulei şi duce la râncezire. Şi mai ales, evitaţi ambalajele din plastic!
Standardul de extravirgin este foarte greu de atins, fiind ca urmare cel mai scump ulei. Dacă uleiul de măsline extravirgin costă sub 15 euro/l, nu este veritabil, cu toate acestea nu există nici o garanţie că un ulei care costă mai mult, nu este fraudat.
Un indicator foarte important în identificarea uleiului extravirgin este aciditatea. Dacă e sub 1%, cu atât uleiul e mai bun. Cel extravirgin nu trebuie să depăşească 0,08% aciditate conform standardelor IOOC – International Olive Oil Council.
Căutaţi semnul de COI (Consejo Oleicola Internacional) pentru uleiul din Spania. Conform The Best Olive Oils, uleiurile din Italia, Australia şi Spania se numără printre cele mai bune. Pe sticlă ar trebui să fie inscripţionat ''Protected Designation of Origin (PDO)” sau ''Protected Geographical Indication" (IGP in italiană).
Evitaţi uleiul de măsline combinat cu alte tipuri de uleiuri, pentru că nu este extravirgin.
Dacă punem uleiul de măsline extravirgin în congelator devine dens şi tulbure după ce este complet congelat. Dacă nu se îngroaşă la rece nu e pur, totuşi aceasta nu este o probă concludentă, anumite uleiuri din alte varietăţi de măsline se pot solidifica.
Adevăratul ulei de măsline extravirgin nu râncezeşte, are un gust de fruct în partea din faţă a gurii şi un gust de piper în partea posterioară a gurii.
Este bine să cunoaştem aceste lucruri pentru a evita cumpărarea unui ulei de măsline neadecvat şi astfel îl vom achiziţiona cu mai multă grijă.