Sute de kilograme de zacuscă au fost gătite la Buziaş, în aer liber, la Festivalul Papricaşului şi Vinului, devenit deja tradiţie. Mii de turişti vizitează în fiecare an oraşul, ca să deguste bucatele gătite de gospodine. Însă şi vinul din zonă este foarte apreciat.
Cinci oameni au muncit la foc continuu peste zece ore. De dimineaţă, s-a aprins şi flacăra care a încins ceanul uriaş.
Pentru asemenea cantitate de zacuscă sunt necesare ingrediente pe măsură: 200 de kilograme de ceapă, 100 de kilograme de gogoşari, 100 de kilograme de ardei, 150 de kilograme de vinete, 3 kilograme de usturoi, unul de hrean şi 12 litri de ulei.
Mirodeniile sunt, însă, marele secret. Bucătarul foloseşte nu mai puţin de18 feluri de condimente în reţeta sa de zacuscă.
După aproape cinci ore în care zacusca a fiert sub indicaţiile atente ale bucătarului, gurmanzii ademeniţi de miros au şi degustat.
Festivalul din Buziaş a devenit o tradiţie. Mii de vizitatori vin an de an, şi nu numai pentru zacusca pregătită de gospodine. Vinul din regiune e foarte apreciat, la fel şi papricaşul gătit aici.