Cercetătorii avertizează că persoanele care consumă zilnic minim patru ceşti de cafea riscă să trăiască mai puţin. Aceştia au descoprit că peste 28 de ceşti de cafea consumate pe săptămână cresc cu 50 la sută şansele de moarte prematură în rândul persoanelor tinere. În mod surprinzător, adulţii cu vârsta de peste 55 de ani care consumă cafea în cantităţi mari nu prezintă acest risc.

Studiul american implică 43.727 de indivizi, cu vârste cuprinse între 20 şi 87 de ani. Cercetătorii bănuiesc că consumul excesiv de cafea ar putea afecta metabolismul organismului, astfel eliminând benficiile deja cunoscute ale licorii.

Persoanele cu o „dependenţă genetică de cafea” pot fi victimele acestor efecte negative, precizează specialiştii. Studiul de faţă este în contradicţie cu alte cercetări anterioare care relevă că consumul moderat de cafea echivalează cu o viaţă lungă, iar participanţii care consumă cafea în cantităţi mari sunt, de obicei, şi fumători.

Femeile care beau mai mult de patru ceşti de cafea pe zi au de două ori mai multe şanse să moară din orice cauză, în comparaţie cu cele care nu consumă cafea deloc, notează Mayo Clinic Proceedings.

Cercetătorul Steven Blair, de la University of South Carolina, a declarat, citat de „Daily Mail”: „În mod semnificativ, rezultatele nu au demonstrat nicio asociere între consumul de cafea şi o mortalitate în rândul persoanelor înaintate în vârstă”. Cafeaua conţine un mix complex de chimicale care poate acţiona ca o sabie cu două tăişuri, putând avea efecte bune sau rele asupra sănătăţii.