Cartoful copt perfect? Sună prea simplu ca să fie adevărat, toţi ştim să facem cartofi copţi la cuptor, ar suna ca nişte sfaturi asemănătoare "cubului de gheaţă perfect", şi totuşi este puţin mai complicat.
Totul începe cu alegerea cartofilor potriviţi pentru a fi copţi. Orice cartof poate fi copt, dar totuşi, pentru acel cartof perfect copt, cu textură moale dar fermă în acelaşi timp, va trebui să alegi nişte cartofi mături, din soiul Russet Burbank, cu coaja maronie şi miezul alb, mai sărac în apă dar bogat în amidon. Acest tip de cartofi seamănă cu cartoful irlandez sau cu speciile de cartofi cultivate la noi în ţară.
Coaja trebuie să fie uniformă la culoare, fără pete maronii sau tente verzui. Dacă consumi cartofi cu pete maronii vei putea să te îmbolnăveşti, dar într-adevăr va trebui să-i consumi în mod regulat şi în cantităţi mari ca să se întâmple asta. Acest lucru se întâmplă şi în cazul cartofilor cu coaja ce au tenta verzuie, lucru ce înseamnă că au fost expuşi la prea multă lumină.
Dacă doreşti să coci mai mulţi cartofi deodată, asigură-te că au aproximativ aceeaşi mărime, astfel se vor coace uniform şi deodată.
Începem prin pregătirea cartofului pentru copt. Îl spălăm şi îl frecăm cu o perie, sub jet de apă rece, pas important, deoarece pielea va rămâne deci o vom mânca. Nu trebuie să îi laşi în apă la înmuiat, vor absorbi prea multă apă, şi nu trebuie să foloseşti apă fierbinte, vor începe să se gătească în exterior. Coaja cartofului are o mulţime de vitamine şi minerale, aşa că o păstrăm. După ce spălăm cartofii corespunzător îi lăsăm la uscat sau îi ştergem cu un prosop. Dacă totuşi găseşti pete maronii, poţi să le cureţi cu vârful cuţitului.
Înţeapă fiecare cartof cu o furculiţă pe fiecare parte. Acest lucru va ajuta la eliberarea aburului în timpul gătirii, şi va preveni explozia lor în cuptor. De asemenea poţi să îi tai pe lungime până la jumătatea lor şi să pui în fiecare crăpătură o foaie proaspătă de dafin. Vor căpăta o aromă minunată şi o culoare uşor verzuie, specială.
Cea mai mare greşeală care se face atunci când se coc cartofi la cuptor este învelirea lor în folie de aluminiu. De ce? E simplu: aburul rămâne în interior, coaja nu va fi crocantă şi aurie, ci moale şi se va desprinde de pe miez. În plus textura uşoară, moale dar fermă va lipsi.
Metoda recomandată pentru coacerea cartofilor este pe sare. Aşezi în tavă ce urmează a fi băgată la cuptor un strat generos de sare de mare, pe care apoi aşezi cartofi. Pentru o culoare arămie frumoasă, şi o coajă crocantă şi delicioasă îţi recomand să stropeşti cartofii cu ulei de măsline şi să presari sare de mare deasupra lor.
Preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade, pune tava pe raftul din mijloc şi lasă-i la cuptor timp de o oră. După 40 de minute poţi să-i verifici cu o furculiţă, să vezi dacă pătrunde cu uşurinţă în miez. La final te vei bucura de cartofii copţi perfect, pe care poţi să îi serveşti cu un cub de unt deasupra, ca şi garnitură la orice fel de mâncare.