Povestea asta cu “fară penali în funcţii publice” miroase a normalitate din avion ! Că unii au transformat-o în armă electorala si trag de ea ca de guma de mestecat, iar alţii nu au putut să priceapă în ruptul capului că aşa este bine şi frumos, este alta chestiune. Şi, da, PSD a înţeles greu asta ! Sau, mai exact, a fost lăsat cu greu să înţeleagă că demnităţile într-un stat nu trebuie să ajungă pe mana unora care cochetează cu penalul la limita obişnuinţei !

Citeam acum ceva timp că premierul Suediei demisionase pentru că depăşise limita superioară de viteză la un control radar, motivând, culmea, că avea şedinţă la Guvernul Majestăţii Sale, “preşedintele” Suediei ! La noi, dacă s-ar fi întâmplat aşa ceva, fie amărâtul acela de agent din strada îşi înghiţea fluierul sau sufla invers, fie suna telefonul mobil şi îl auzea la celălalt fir pe …. cine trebuie.

Până la urma, în diferenţa din rândurile de mai sus stă şi diferenţa de formă şi conţinut a democraţiei şi a responsabilităţii sociale între cele doua tari.

Revenind la “normalitatea românească”, începem să desenăm un tablou cu tente groteşti. Întregul spectru politic a fost desenat în ultimul timp după modelul unui proces kafkian, având drept acuzator pe preşedintele Iohannis şi judecători liberalii şi useristii. Şi, cum o bucata de drum au avut un duşman comun, iată a apărut şi vinovatul de serviciu, social-democraţii ! Fară penali în funcţii publice, a strigat acuzatorul ! Aşa să fie, Coane Klause, i-au ţinut isonul partinicii domniei sale. Iar PSD nu a avut ochi să vadă, urechi să audă şi se pare că, intre timp, în avanpremiera la COVID, îi cam dispăruse şi mirosul alături de gust. Şi mintea, uneori ! Totul era liniar şi fară probleme. Însă……..

Ca să nu mai lungim pelteaua, cum făcură, cum nu făcură, social-democraţii au scapăt de penalii propuşi în funcţii publice sau ajunşi în ele pe raţiuni de casierie. Că meritocraţie sigur nu a fost ! Iar pe aceia şi pe cei rău famaţi i-a trimis acasă. Iar azi s-au strâns în Senat să voteze iniţiativa “fară penali în funcţii publice”, moment care trebuia să consfinţească sfârşitul exorcizării partidului după epoci grele şi intrarea în normalitate. Numai că, surpriză sau nu, au lipsit tocmai cei care până azi aruncau cu piatra, descântătorii de serviciu ai lui Iohannis. Adică PNL şi USR ! Si votul nu s-a dat !Dumnezeu să mai înţeleagă şi politica asta, că-i sucită rău şi cu curu’n sus !

Dar până una alta se cristalizează o lupta interesantă la generalele din decembrie ! Uite, la Prahova, PSD are pe lista de propuneri la deputaţi un judecător. Chiar unul constituţional. Şi chiar unul care ştie carte, fiind profesionist de meserie. În antiteza, PNL propune un judecat pentru corupţie, cu o condamnare anterioară anulată din raţiuni de procedura. Ok, până la final omul este nevinovat ! Că aşa scrie la lege. Dar aşa, pentru posteritate, cine credeţi că va fi câştigător ? Ce facem ? Iar căştigă Barabas ?