FCSB n-a bătut Pandurii aseară, iar Astra este campioană matematic deşi mai are două jocuri de disputat.

Şumudică s-a aşezat ultimul la rând pentru meritele primului titlu din istoria clubului, însă felul în care antrenorul a gestionat campionatul a fost decisiv.

A contat enorm acest “skill”, această dibăcie a lui Şumudică de a strânge vestiarul chiar şi în cele mai grele momente, de a capacita jucătorii chiar şi în condiţii de neplată a salariilor, de a şti cum să lucrezi cu fotbalişti dificili ca Teixeira, Alibec sau Budescu.

Declaraţia lui Lovin, fotbalist cu mare experienţă, dezvăluie una dintre cele mai importante surse de care a beneficiat Astra de-a lungul sezonului: “A fost determinant Alibec, dar trebuie să ne gândim că a fost ajutat şi de ceilalţi jucători. Am avut un lot foarte omogen. Nu am întâlnit o echipă în carieră în care fiecare jucător să fie prieten cu restul colegilor".

În timp ce Ploieştiul rămâne fără echipă în prima ligă, Astra aduce titlul în semi-oraşul Giurgiu, acolo unde stadionul strânge puţini suporteri ai echipei lui Şumudică, dar a fost, mereu, plin-ochi de fecesebişti, de nepricepuţi în ale fotbalului, contestatari ai antrenorului şi ai celor mai buni dintre jucători...

Este, iată, un caz în care o echipă se descurcă şi fără ajutorul suporterilor.

La Petrolul, nu e cazul, ci dimpotrivă. Suporterii cântă tot mai tare vrând parcă să atenueze dezastrul, în timp ce echipa cade, retrogradează şi se face zob.

Fără scară, Astra s-a urcat până în vârful clasamentului. Cântă de una singură, însă, de acum, când vorbeşte antrenorul Şumudică, trebuie să fie ascultat de toată lumea. Şi-a câştigat dreptul, nu-i aşa Gică?

„Nu am trăit astfel de momente, e pentru prima oară în viaţă şi e ceva extraordinar. E meritul jucătorilor, un moment ce trebuie trăit şi sărbătorit. A fost un an greu, în care am format un grup puternic, o forţă a grupului nemaiîntâlnită. Campioana acestei ediţii nu poate fi pusă la îndoială. Am câştigat şi sezonul regulat, ni s-au înjumătăţit punctele şi nimeni nu poate ştirbi din meritele acestor băieţi. Nu vreau să comentez prestaţiile echipelor, dar Astra a jucat cel mai frumos fotbal. Nu e meritul meu, e al băieţilor, în primul rând. Într-un colţişor de pagină va fi scris şi numele meu, eu sunt o parte infimă, faţă de cei 25 de jucători pe care i-am antrenat. Bravo lor şi le mulţumesc din suflet!, a declarat antrenorul Astrei.