Ministerul Administraţiei şi Internelor anunţă că vor fi majorate mai multe salarii în Poliţie începând cu 1 februarie. Este vorba despre un ordin al ministrului „pentru aprobarea Normelor metodologice privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar, poliţiştilor şi personalului civil din MAI, care asigură punerea în aplicare, la nivelul MAI, a prevederilor Legii-cadru nr. 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.

Potrivit unui comunicat de presă MAI, este vorba despre creşterea a 25.000 de salarii în Poliţie. „Ordinul prevede acordarea sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru mai multe categorii de poliţişti decât până în prezent.

În aceste condiţii, peste 3.000 de poliţişti primesc acest drept pentru prima dată, în condiţiile legislaţiei în vigoare: poliţiştii de la acţiuni speciale, criminaliştii şi cei care îndeplinesc atribuţii specifice de cercetare la faţa locului, în domeniul pirotehnic sau prin utilizarea câinilor de serviciu. Totodată, peste 25.000 de poliţişti vor beneficia de acest spor majorat de la 5 la 10%”, anunţă Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Procentul sporului pentru risc şi solicitare neuropsihică se stabileşte anual în limita fondurilor bugetare. De exemplu, pentru anul acesta valoarea sporului va fi cuprinsă între 5 şi 20%. Vor mai fi creşteri de salarii în Poliţie şi pentru cei care fac pază şi supraveghere. Este vorba despre o indemnizaţie care reprezintă 5% din salariu.
Ministerul de Interne mai anunţă şi că, în continuare, se va face plata majorării de 75% pentru orele lucrate în weekend-uri sau de sărbători legale, menţinându-se şi toate celelalte sporuri, indemnizaţii şi drepturi de echipament şi hrană.

„Venitul salarial net al personalului MAI (127.000 de angajaţi) nu va scădea în 2018, ci va creşte cu până la 4-5% începând cu luna ianuarie 2018, pentru angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii de muncă”, mai transmit reprezentanţii Ministerului.

Există şi o veste tristă. Vor fi salarii în Poliţie care vor scădea. Mai exact, dintre cei peste 80.000 de poliţişti, din Poliţia Română şi din Poliţia de Frontieră Română, pentru aproximativ 8.000, din ianuarie 2018 a încetat aplicarea unei majorări salariale care a funcţionat, conform legii, numai pentru 6 luni din anul trecut.