O precizare foarte importantă privind modul de declarare a de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA în România, respectiv procedura privind declararea bonurilor fiscale în declaraţia informativă 394, apare în ordinul ANAF publicat în Monitorul Oficial nr. 0952 din 29 decembrie 2014, scrie evz.ro.

Astfel, până pe 31 decembrie 2016, se scutesc la declarare bonurile fiscale emise între operatorii înregistraţi în scopuri de TVA în România.

Practic, procedura valabilă în anul 2014 se va aplica şi în anii 2015 şi 2016, scriu consultanţii fiscali.

- Bonurile fiscale emise de aparatele de marcat fiscale pe care este imprimat codul de înregistrare în scopuri de TVA în România al cumpărătorului, cu valoare de până la 100 euro inclusiv TVA, au calitate de document justificativ pentru deducerea TVA.

- Desigur, bonurile trebuie să conţină şi celelalte elemente minime obligatorii,

cum ar fi denumirea exactă a bunurilor şi serviciilor, cota de TVA etc., pentru a se putea exercita dreptul de deducere, iar achiziţiile trebuie să fie efectuate într-un scop ce permite deducerea TVA.

- Şi în anii următori se vor declara numai achiziţiile/livrările însoţite de o factură, inclusiv cele supuse taxării inverse, efectuate între două persoane înregistrate în scopuri de TVA. Nu se declară autofacturile.

- Ordinul ANAF nr. 4018/2014 reglementează un nou formular prin care salariaţii pot dispune de o sumă de 2% din impozitul pe venitul din salarii, sumă ce poate fi direcţionată pentru susţinerea entităţilor non-profit, pentru susţinerea cultelor religioase sau pentru acordarea de burse private.

- În principiu, procedura nu este nouă, iar persoanele fizice salariate ce doresc destinaţia acestei sume către entităţile mai sus amintite, au acest drept în temeiul art. 57 alin. (4) din Codul fiscal. Exercitarea acestui drept se face prin depunerea formularului 230 la autoritatea fiscală la care persoana fizică este arondată, până pe data de 25 mai a anului următor.

- Procedural, formularul se poate depune la registratura organului fiscal, sub semnătură electronică sau prin poştă.

- Noutatea adusă de actul normativ constă în detalierea mai exactă a procedurilor de completare a formularului, în funcţie de cele două posibile destinaţii:

a) entităţi non-profit sau unităţi de cult;

b) bursă privată.

SURSA: Stiripesurse.ro