Consiliul European pentru Cercetare (CEC) este prima organizaţie paneuropeană de finanţare a excelenţei în cercetarea de frontieră, care dispune de un buget total de 7,5 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.

Acum sunt acordaţi 660 de milioane de euro pentru 284 de oameni de ştiinţă care vor lucra la proiecte care privesc explorarea limitelor vieţii pe Marte, dezvoltarea unui virus care poate ţinti celulele canceroase sau utilizarea fotonicii pentru a restabili vederea la pacienţii cu cataractă.

Pe lângă acestea, oamenii de ştiinţă vor studia şi provocări ale societăţii, cum ar fi îmbătrânirea populaţiei în ţările în curs de dezvoltare sau inegalitatea din societăţile capitaliste.

Aceşti bani vor fi oferiţi sub formă de granturi individuale de până la 3,5 milioane de euro în cadrul celui de-al şaselea şi ultim concurs de granturi pentru cercetătorii confirmaţi, organizat în cadrul celui de al şaptelea program-cadru de cercetare al UE (PC7), scrie Capital.ro.

Cu aceşti bani, cercetătorii conformaţi şi recunoscuţi îşi vor putea continua cercetarea fundamentală. Următorul apel de propuneri privind granturile pentru cercetători confirmaţi va fi primul din cadrul "Orizont 2020", noul program de cercetare şi inovare al UE.

În cadrul prezentului apel, candidaţii selecţionaţi sunt de 27 de naţionalităţi diferite, cei mai numeroşi fiind britanici, germani, francezi, olandezi şi italieni. Beneficiarii granturilor provin din aproximativ 150 de instituţii din 18 ţări diferite din Spaţiul European de Cercetare (SEC). Până acum, niciun cercetător român nu a primit bani de la UE în cadrul acestui program.

Pentru prezentul concurs, CEC a primit puţin peste 2.400 de cereri, ceea ce reprezintă o uşoară creştere (4,5%) faţă de anul trecut. Datorită granturilor CEC, oamenii de ştiinţă selectaţi în urma apelului vor putea să îşi formeze propriile echipe de cercetare, implicând aproximativ 1 200 de doctoranzi şi postdoctoranzi în aceste echipe finanţate de CEC.