Sistemul clasic corporatist de 8 ore pe zi/ 5 zile pe săptămână stat la serviciu se va modifica odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al muncii. 

Astfel va apărea o nouă categorie de ”telesalariaţi”, care vor putea lucra de acasă.

Se va introduce în legislaţia muncii noţiunea de „telesalariat“ şi de „telemuncă“, orice modificări fă­cute în contractele de muncă tre­buie comunicate şi în scris sala­riaţilor, angajaţii în regim part time vor avea mai puţine zile de concediu şi se vor putea efectua mai multe ore suplimentare decât în prezent în sectoare precum servicii de supra­veghere sau servicii medicale – acestea sunt doar o parte din modificările care ur­mează să se aplice în actuala legislaţie a mun­cii, în cazul în care este aprobată de Parlament.

O propunere legisla­tivă de modificare a legislaţiei muncii, iniţiată de Blocul Naţional Sindical – organizaţie care a strâns peste 130.000 de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot pentru această ini­ţiativă –, a trecut în mod tacit de Senat şi se află în prezent în dezbateri la Camera Deputaţilor, care este decizională.

Deşi unele dintre prevederile propuse în această iniţiativă legislativă sunt în favoarea angajatorilor (cum este, de exemplu, reducerea perioadei de concediu pentru cei care lucrează part time, care în prezent au dreptul la tot atâta concediu cât au cei în regim full time), unii investitori străini susţin că, dacă se va adopta, acest proiect va conduce la o scădere a competitivităţii companiilor şi a României.

„Revenirea la un cadru legislativ mai rigid decât cel din anul 2011 (anul în care a avut loc schimbarea semnificativă a Codului muncii - n. red.) este o măsură profund inadaptată realităţilor actuale ale economiei şi pieţei muncii. (…) Măsuri precum stabi­lirea obiecti­velor de performanţă indi­vi­duale, dar şi a criteriilor de evaluare doar prin ne­gociere colectivă şi nu ca atribut al angajatorului, eliminarea neperformanţei din criteriile de concediere colectivă, eliminarea pe­rioadei de probă pentru angajaţii care au fost re­crutaţi prin concurs sunt câteva exemple din pro­punerile făcute care pot afecta abilitatea companiilor de a oferi un serviciu de calitate, adaptat exigen­ţelor pieţei“, au transmis ieri reprezentanţii Camerei Franceze de Comerţ, Industrie şi Agricultură din România (CCIFER), organizaţie care reprezintă interesele a peste 450 de companii, care aduc 15% din PIB şi care au împreună circa 130.000 de salariaţi.