ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) şi OMV Petrom au început forajul sondei de explorare Pelican South-1 pentru un nou prospect în blocul Neptun, cu ajutorul platformei petroliere Ocean Endeavour, potrivit unui comunicat al celor doua companii.

Noua sondă Pelican South-1 se află la aproximativ 155 de kilometri de ţărm, în sectorul românesc al Mării Negre. Sonda Pelican South-1 va testa o nouă structură geologică în blocul Neptun, precizeaza Agerpres in pagina electronica.

La începutul acestei luni, platforma Ocean Endeavour a finalizat forajul sondei Domino-2, iar datele obţinute de sondă sunt în curs de evaluare, se mai arată în comunicat.

ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom deţin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă a blocului Neptun. ExxonMobil Exploration and Production Romania este operatorul.

În 2012, lucrările de explorare la sonda Domino-1 din blocul Neptun au relevat potenţiale zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi, ceea ce ar asigura întregul necesar al ţării pentru o perioadă de şase ani. Sonda Domino-2, forată în această vară, are scopul de a certifica existenţa acestor zăcăminte.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber pe Bursa de Valori Bucureşti.

SURSA:incomemagazine.ro